Wykonanie

Zapiekanki
makaronowe to doskonały sposób na szybki i wartościowy obiad.Można je przecież przygotować wcześniej, a tuż przed podaniem wstawić do piekarnika.Oczywiście smak, wartości odżywcze i kaloryczne ,czas przygotowania zależą od dobranych składników.
Makarony do zapiekania możemy łączyć właściwie ze wszystkim /warzywami,
mięsem, owocami/choć zdecydowanie najważniejszymi dodatkami są
sery,
jaja,
śmietana lub sosy /głównie beszamelowy/, które spajają ze sobą wszystkie składniki. I właściwie to te dodatki podnoszą wartość kaloryczną naszych pysznych dań
makaronowych, a bez nich trudno o dobrą zapiekankę.Moja dzisiejsza zapiekanka/pomysł z ostatniego magazynu Oggi Cucino/to m
akaron zapiekany z czerwoną cykorią/radicchio/i
wędzoną szynką typu speck. Speck jest to rodzaj surowej,
dojrzewającej szynki wieprzowej o charakterystycznym
orzechowym aromacie , która w kuchni włoskiej ma bardzo szerokie zastosowanie . Jeśli nie dysponujemy taką
szynka proponuję użyć chudziutki
boczek lub
bekon w bardzo cienkich plastrach. A
makaron "Paccheri"/ inaczej schiaffoni/, to również włoski
makaron pochodzący z regionu Kampania, w kształcie grubej, ale krótkiej rurki, która idealnie nadaje się do nadziewania.


Składniki :/4 porcje/150 g
sera gorgonzola80-100 g
sera ricottagłówka czerwonej
cykorii /radicchio/150 g
szynki typu speck w cieniutkich plastrach2 łyżki
oliwy z oliwek extravergine50 g
orzechów włoskichzielona
pietruszkasól,
pieprz do smaku

Wykonanie:
Makaron ugotować al dente, przelać zimną
wodą i skropić
oliwą /aby zapobiec sklejeniu się/.Umyć dokładnie
sałatę, pokroić w cienkie paski i podsmażyć na
oliwie ok.5-6 min, doprawić do smaku
solą i
pieprzem i pozostawić do schłodzenia.Odłożyć kilka plastrów specku /do owinięcia makaronu/, a pozostałe paski pokroić i podsmażyć na patelni bez dodatku tłuszczu.Speck powinien być chrupiący.W szklanej misce wymieszać
sery, dodać
radicchio i podsmażony speck, posiekaną
pietruszkę, połowę pokrojonych
orzechów i połączyć delikatnie wszystkie składniki.Gotowym farszem nadziewać obficie ugotowane rurki.Wyłożyć naczynie żaroodporne papierem do pieczenia.Na dno wlać kilka łyżek
wody z ugotowanego
makaronu .Plastrami
szynki owijać po kilka rurek / u mnie 8/ tworząc w ten sposób
makaronowe pierścienie, które następnie umieścić w naczyniu do zapiekania.
Makaron powinien być ułożony dość ściśle.Formę do zapiekania wstawić do piekarnika nagrzanego do temp.180 st.C i zapiekać do ładnego przyrumienienia się wierzchu./ok.20 mim./W pierwszych minutach
makaron można przykryć folią by zapobiec wysuszeniu się
makaronu.Gotowy
makaron posypać
orzechami i zieloną
pietruszką.Jeśli
makaron ułożymy w naczyniu do zapiekania w pozycji leżącej otrzymamy inną formę zapiekankizobacz tutaj
