ßßß Cookit - przepis na Cykoria z piekarnika

Cykoria z piekarnika

nazwa

Wykonanie

Jedliście kiedyś cykorię pieczoną w piekarniku ? Lubicie to warzywko ? Wiem, że nie każdy lubi. Obiecuję jednak, że tak zrobioną polubicie. Po upieczeniu cykoria robi się słodsza i delikatniejsza, bez typowej dla niej goryczy.
Ja zjadłam w ten sposób zaserwowaną u znajomych na kolację i od tamtej pory często robię.
Zapraszam ;-)
Składniki:
cykorie
oliwa
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Cykorie opłukujemy, odcinamy twarde końcówki, usuwamy zniszczone listki i delikatnie przecinamy na pół. W żaroodpornym naczyniu układamy cykorie jedną obok drugiej, doprawiamy solą i pieprzem, polewamy oliwą. Przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika na 40 minut.
Podajemy na gorąco !
Tak przygotowaną cykorię możemy podać jako dodatek do mięsa z grilla.
Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:)
Źródło:http://kalejdoskoprenaty.blogspot.com/2013/08/cykoria-z-piekarnika.html