Wykonanie
Kochani, dzisiaj coś na szybko, ale w kolorze wiosny, bo na dworze tak ciepło jakby kwiecień był, a nie listopad. Nie wiem jak u Was, ale u mnie słońce na całego!Zapraszam na pyszną i pożywną pastę, która zadowoli również wegan, bo jej skład jest w 100% roślinny, do tego
białko z
cieciorki więc posiłek pełnowartościowy. Zjedzona na śniadanie nawet na szybko gwarantuje sytość i pełnię witamin i minerałów, polecam:)Smak pasty - taki jak kolor - ożywczy, mocno
pietruszkowy i
orzechowy, odrobinę kwaskowy.
szklanka ugotwanej
cieciorki ( użyłam z puszki, ale możecie namoczyć i ugotować własną)mały pęczek
pietruszki3 łyżki pasty sezamowej tahini2 łyżki
oliwyodrobina
wody z zalewy3-4 łyżki
soku z cytrynypieprz świerzo mielony
sól opcjonalnieWszystkie składniki pasty łącznie z
pietruszką ( zachowałam
młode łodyżki) zmiksować blenderem na gładką masę. Jeśi będzie zbyt gęsta można dodać
oliwy lub
wody. Doprawiamy do smaku
pieprzem i
solą ( ja jej nie użyłam bo muszę ograniczać).Przechowujemy w lodówce w szczelnym pojemniku do kilku dni.