ßßß Cookit - przepis na Pasta pietruszkowo-sezamowa

Pasta pietruszkowo-sezamowa

nazwa

Wykonanie

Kochani, dzisiaj coś na szybko, ale w kolorze wiosny, bo na dworze tak ciepło jakby kwiecień był, a nie listopad. Nie wiem jak u Was, ale u mnie słońce na całego!
Zapraszam na pyszną i pożywną pastę, która zadowoli również wegan, bo jej skład jest w 100% roślinny, do tego białko z cieciorki więc posiłek pełnowartościowy. Zjedzona na śniadanie nawet na szybko gwarantuje sytość i pełnię witamin i minerałów, polecam:)
Smak pasty - taki jak kolor - ożywczy, mocno pietruszkowy i orzechowy, odrobinę kwaskowy.
szklanka ugotwanej cieciorki ( użyłam z puszki, ale możecie namoczyć i ugotować własną)
mały pęczek pietruszki
3 łyżki pasty sezamowej tahini
2 łyżki oliwy
odrobina wody z zalewy
3-4 łyżki soku z cytryny
pieprz świerzo mielony
sól opcjonalnie
Wszystkie składniki pasty łącznie z pietruszką ( zachowałam młode łodyżki) zmiksować blenderem na gładką masę. Jeśi będzie zbyt gęsta można dodać oliwy lub wody. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą ( ja jej nie użyłam bo muszę ograniczać).
Przechowujemy w lodówce w szczelnym pojemniku do kilku dni.
Źródło:http://zufikowo.blogspot.com/2015/11/pasta-pietruszkowo-sezamowa.html