Wykonanie

Spaghetti z
orzechami to danie niezwykle ciekawe
smakowo i bardzo łatwe do przygotowania .Jest to przepis jeden z wielu na tego rodzaju proste dania
makaronowe.Kiedy jeszcze nie znałam sposobu przygotowania sosu
orzechowego korzystałam właśnie z tej metody i chętnie do niej wracam. Połączenie
orzechów z
makaronem to bardzo ciekawy i oryginalny smak ,a więc od czasu do czasu warto pokusić się na tego rodzaju zestaw/troszkę kaloryczny,ale pyszny/. Jeśli lubimy intensywny smak nasze
orzechy nie trzeba pozbawiać skórki ,ale jeżeli chcemy otrzymać danie aromatyczne, lecz delikatne
orzechy należy sparzyć gorącą
wodą i obrać.

Składniki :/ 2 porcje /160 g-200
makaronu spaghetti30- 40 g
orzechów włoskich1 ząbek czosnku/2 łyżki
oliwy z oliwek50- 60 g
ricotty30 g
bułki tartejsól i
pieprz do smaku1 łyżka startego
parmezanuzielona
pietruszkaPrzygotowanie:N astawić
wodę na
makaron i postępować w/g przepisu.
Czosnek pokroić drobniutko i podsmażyć lekko na
oliwie /nie przypalić, bo staje się gorzki . /Dodać
bułkę tartą i drobniutko pokrojone
orzechy. Chwilę podsmażyć i dodać
ricottę. Dokładnie mieszać na wolnym ogniu dodając do sosu
wodę /kilka łyżek/ z gotującego się
makaronu,aby w ten sposób otrzymać odpowiednią konsystencję i rozpuścić
ricottę. Przygotowanie sosu trwa tyle czasu ile gotuje się
makaron /ok 8 min/. Ugotowane spaghetti /nie wylewać wody/ odcedzić i dodać do sosu, delikatnie wymieszać . Doprawić do smaku
solą i
pieprzem. Jeśli danie wydaje nam się zbyt gęste i suche należy dodać do niego trochę gorącej
wody z
makaronu. Przełożyć na talerze , posypać
parmezanem i zieloną
pietruszką.
