ßßß
Składniki :/ 2 porcje /160 g-200 makaronu spaghetti30- 40 g orzechów włoskich1 ząbek czosnku/2 łyżki oliwy z oliwek50- 60 g ricotty30 g bułki tartejsól i pieprz do smaku1 łyżka startego parmezanuzielona pietruszkaPrzygotowanie:N astawić wodę na makaron i postępować w/g przepisu. Czosnek pokroić drobniutko i podsmażyć lekko na oliwie /nie przypalić, bo staje się gorzki . /Dodać bułkę tartą i drobniutko pokrojone orzechy. Chwilę podsmażyć i dodać ricottę. Dokładnie mieszać na wolnym ogniu dodając do sosu wodę /kilka łyżek/ z gotującego się makaronu,aby w ten sposób otrzymać odpowiednią konsystencję i rozpuścić ricottę. Przygotowanie sosu trwa tyle czasu ile gotuje się makaron /ok 8 min/. Ugotowane spaghetti /nie wylewać wody/ odcedzić i dodać do sosu, delikatnie wymieszać . Doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli danie wydaje nam się zbyt gęste i suche należy dodać do niego trochę gorącej wody z makaronu. Przełożyć na talerze , posypać parmezanem i zieloną pietruszką.