ßßß Cookit - przepis na Spaghetti z orzechami - Spaghetti alle noci

Spaghetti z orzechami - Spaghetti alle noci

nazwa

Wykonanie

Spaghetti z orzechami to danie niezwykle ciekawe smakowo i bardzo łatwe do przygotowania .
Jest to przepis jeden z wielu na tego rodzaju proste dania makaronowe.
Kiedy jeszcze nie znałam sposobu przygotowania sosu orzechowego korzystałam właśnie z tej metody i chętnie do niej wracam. Połączenie orzechów z makaronem to bardzo ciekawy i oryginalny smak ,
a więc od czasu do czasu warto pokusić się na tego rodzaju zestaw/troszkę kaloryczny,ale pyszny/. Jeśli lubimy intensywny smak nasze orzechy nie trzeba pozbawiać skórki ,ale jeżeli chcemy otrzymać danie aromatyczne, lecz delikatne orzechy należy sparzyć gorącą wodą i obrać.
Składniki :/ 2 porcje /
160 g-200 makaronu spaghetti
30- 40 g orzechów włoskich
1 ząbek czosnku/
2 łyżki oliwy z oliwek
50- 60 g ricotty
30 g bułki tartej
sól i pieprz do smaku
1 łyżka startego parmezanu
zielona pietruszka
Przygotowanie:
N astawić wodę na makaron i postępować w/g przepisu. Czosnek pokroić drobniutko i podsmażyć lekko na oliwie /nie przypalić, bo staje się gorzki . /Dodać bułkę tartą i drobniutko pokrojone orzechy. Chwilę podsmażyć i dodać ricottę. Dokładnie mieszać na wolnym ogniu dodając do sosu wodę /kilka łyżek/ z gotującego się makaronu,aby w ten sposób otrzymać odpowiednią konsystencję i rozpuścić ricottę. Przygotowanie sosu trwa tyle czasu ile gotuje się makaron /ok 8 min/. Ugotowane spaghetti /nie wylewać wody/ odcedzić i dodać do sosu, delikatnie wymieszać . Doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli danie wydaje nam się zbyt gęste i suche należy dodać do niego trochę gorącej wody z makaronu. Przełożyć na talerze , posypać parmezanem i zieloną pietruszką.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2011/05/spaghetti-z-orzechami-spaghetti-alle.html