ßßß
Mam wrażenie, że natka pietruszki nie cieszy się takim powodzeniem jak powinna... tzn. pewnie każdy powie, że używa, a jakże, ale jak przyjdzie co do czego, to okaże się, że większość osób ją odławia i wycedza żeby tylko nie zjeść... A tu okazuje się, że zielona pietruszka jest dobra na nerki, pomaga zwalczyć wysokie ciśnienie, anemię, wpływa pozytywnie na trawienie... Zawiera wapń, magnez, potas, żelazo, pomaga zwalczyć braki witaminy C. Dlatego jest tak ważna właśnie o tej porze roku, bo pomaga uporać się z przesileniem wiosennym :-) Ja ją lubię i jem :-) a Wy? Może to pesto Was do niej przekona?SKŁADNIKI1 pęczek zielonej pietruszki3 łyżki ziaren słonecznika6 łyżek oliwy z oliwek (lub oleju)sól, pieprzdodatkowo:makaronstarty parmezanNatkę pietruszki siekamy, łodygi odrzucamy. Słonecznik prażymy na suchej patelni i studzimy. Wszystkie składniki miksujemy razem na jednolitą masę. Gotowe pesto mieszamy z makaronem i posypujemy parmezanem.