Wykonanie
Mam wrażenie, że
natka pietruszki nie cieszy się takim powodzeniem jak powinna... tzn. pewnie każdy powie, że używa, a jakże, ale jak przyjdzie co do czego, to okaże się, że większość osób ją odławia i wycedza żeby tylko nie zjeść... A tu okazuje się, że zielona
pietruszka jest dobra na nerki, pomaga zwalczyć wysokie ciśnienie, anemię, wpływa pozytywnie na trawienie... Zawiera wapń, magnez, potas, żelazo, pomaga zwalczyć
braki witaminy C. Dlatego jest tak ważna właśnie o tej
porze roku, bo pomaga uporać się z przesileniem wiosennym :-) Ja ją lubię i jem :-) a Wy? Może to pesto Was do niej przekona?SKŁADNIKI1 pęczek zielonej
pietruszki3 łyżki
ziaren słonecznika6 łyżek
oliwy z oliwek (lub
oleju)
sól,
pieprzdodatkowo:
makaronstarty
parmezanNatkę pietruszki siekamy, łodygi odrzucamy.
Słonecznik prażymy na suchej patelni i studzimy. Wszystkie składniki miksujemy razem na jednolitą masę. Gotowe pesto mieszamy z
makaronem i posypujemy
parmezanem.