ßßß
Składniki:- 1/3 opakowania makaronu spaghetti- 3 duże ząbki czosnku- 1 papryczka chilli- 1/2 pęczka pietruszki- starty parmezan lub Grana Padano- 2 łyżki oliwy do smażenia- sól i pieprz do smakuSposób przygotowania:Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.Z papryczki usuwamy gniazdo nasienne i kroimy ją w drobną kostkę.Pietruszkę siekamy.Po ugotowaniu i odsączeniu makaronu rozgrzewamy na patelni oliwę i lekko podsmażamy na niej wyciśnięty czosnek.Dodajemy pokrojoną papryczkę i makaron, lekko solimy i pieprzymy i smażymy około 3 minut intensywnie mieszając.Na koniec smażenia dodajemy pietruszkę. Całość należy zamieszać.Podawać od razu po usmażeniu. Po przełożeniu na talerze posypujemy startym serem - niektóre źródła mówią, że w oryginalnym przepisie nie ma sera. Moim zdaniem ser doskonale uzupełnia smak potrawy.Smacznego!