Wykonanie
Kiedy byłem małym dzieckiem moja Babcia robiła najlepszą pomidorówkę na świecie. Do tej zupy zawsze własnoręcznie zagniatała
makaron. Mogłem usiąść przy misce pełnej
makaronu i zjeść ją całą, zapominając nawet o tej przepysznej zupie. Miłość do wszelkiej
maści makaronów została mi do dziś, dlatego ponizej przedstawię Wam przepis na najprostsze spaghetti. Kolejny klasyk w mojej kuchni, czyli spaghetti z
czosnkiem,
oliwą,
pietruszką i
papryczką chilli.
Składniki:- 1/3 opakowania
makaronu spaghetti- 3 duże ząbki
czosnku- 1
papryczka chilli- 1/2 pęczka
pietruszki- starty
parmezan lub
Grana Padano- 2 łyżki
oliwy do smażenia-
sól i
pieprz do smakuSposób przygotowania:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.Z papryczki usuwamy gniazdo nasienne i kroimy ją w drobną kostkę.
Pietruszkę siekamy.Po ugotowaniu i odsączeniu
makaronu rozgrzewamy na patelni
oliwę i lekko podsmażamy na niej wyciśnięty
czosnek.Dodajemy pokrojoną papryczkę i
makaron, lekko solimy i
pieprzymy i smażymy około 3 minut intensywnie mieszając.Na koniec smażenia dodajemy
pietruszkę. Całość należy zamieszać.Podawać od razu po usmażeniu. Po przełożeniu na talerze posypujemy
startym serem - niektóre źródła mówią, że w oryginalnym przepisie nie ma
sera. Moim zdaniem
ser doskonale uzupełnia smak potrawy.Smacznego!