ßßß

Składniki:110 g masła340 g makaronu (drobny np macaroni lub świderki)60 g mąki pszennejsólpieprzgałka muszkatołowa470 ml mleka2 szkl. sera żółtego, przetartego na tarce ( ja miałam mozzarelle i mieszankę twardych serów)Przygotowanie:1. Ugotuj makaron w osolonej wodzie. Powinien być al dente.2. Sos beszamelowy: rozpuść masło w sporym garnku.3. Do rozpuszczonego masła dodaj stopniowo mąkę i mieszaj intensywnie za pomocą trzepaczki. Wciąż mieszając gotuj przez około 2-3 minuty.4. Powoli wlewaj mleka i mieszaj powstały sos bardzo energicznie za pomocą trzepaczki (nie dopuść do powstania grudek). Gotuj do zgęstnienia płynu (zrobi się budyń).5. Dodaj do sosu ser i gotuj (na najmniejszym gazie) do jego rozpuszczenia.6. Dopraw sos solą, pieprzem i gałką.7. Wsyp makaron do sosu i wymieszaj danie dokładnie.8. Podawaj na gorąco.Smacznego ;)