Wykonanie
0 LikesPodziel się:

Żeby nie bylo nudno, zostawiamy w spokoju pesto z
bazylii i
orzechów piniowych, przerzucamy się na inne orzeszki :) Zawsze mówimy sobie z T., że kiedyś chcielibyśmy
mieć tyle pieniędzy, by móc
pistacje kupować na torby i móc jeść codziennie. On chyba wpadł już w
pistacjowe uzależnienie, nieważne jak głęboko bym je ukryła, i tak zawsze je znajdzie i wyje po kryjomu wszystkie! Jeśli macie akurat w zapasie garść tych pysznych orzeszków, polecam wypróbować tenże przepis. Banalnie prosty i szybki i taaaki dobry :) Polecam tez przepis na moje pestopasty z
wedzonym lososiem, z
rukolą i
parmezanem, z
szynką parmeńską i
suszonymi pomidorami !(2 porcje)200-250g suchego
MAKARONU TAGLIATELLE LUB SPAGHETTIok 70g obranych z łupin
PISTACJIgarść świeżej
RUKOLIpół małej
CUKINII1 obrany ząbek
CZOSNKU3-4 łyżki startego
PARMEZANU lub innego
twardego seraOLIWA Z OLIWEKSÓL I
PIEPRZnie masz wszystkich potrzebnych składników? najtańsze znajdziesz tutaj!
Pistacje prażymy na suchej patelni aż zaczną przyjemnie pachnieć. Przekładamy do blendera, dodajemy 3-4 łyżki
oliwy,
parmezan,
czosnek. Blendujemy na pesto (może być grudkowate).
Cukinię myjemy i kroimy wzdłuż na jak najcieńsze plastry (najlepiej użyć obieraczki do warzyw). Na patelni rozgrzewamy
oliwę i układamy obok siebie plastry
cukinii. Smażymy 1-2 minuty z każdej strony do odparowania i lekkiego zrumienienia.
Makaron gotujemy al dente, odcedzamy (nie przelewając
wodą) zachowując ok 1/3 szklanki
wody z garnka. Podgotowany
makaron wraz z
wodą przekładamy na patelnię z
cukinią, dodajemy pesto. Całość mieszamy, doprawiamy
solą i
pieprzem, smażymy ok 1-2 minuty. Na koniec łączymy z
rukolą i przekładamy na talerze. Gotowe!

zapiekanka z mielonym
indykiem,
pomidorami i
miętą
tagliatelle z
wędzonym łososiem i pesto z
rukoli
szybka pasta z
pomidorami,
papryką,
czarnymi oliwkami i
parmezanem
stir-fry z
tofu,
imbirem,
sezamem i
limonkąPodziel się: