ßßß Cookit - przepis na pasta z pistacjowym pesto, cukinią i rukolą

pasta z pistacjowym pesto, cukinią i rukolą

nazwa

Wykonanie

0 Likes
Podziel się:
Żeby nie bylo nudno, zostawiamy w spokoju pesto z bazylii i orzechów piniowych, przerzucamy się na inne orzeszki :) Zawsze mówimy sobie z T., że kiedyś chcielibyśmy mieć tyle pieniędzy, by móc pistacje kupować na torby i móc jeść codziennie. On chyba wpadł już w pistacjowe uzależnienie, nieważne jak głęboko bym je ukryła, i tak zawsze je znajdzie i wyje po kryjomu wszystkie! Jeśli macie akurat w zapasie garść tych pysznych orzeszków, polecam wypróbować tenże przepis. Banalnie prosty i szybki i taaaki dobry :) Polecam tez przepis na moje pestopasty z wedzonym lososiem, z rukolą i parmezanem, z szynką parmeńską i suszonymi pomidorami !
(2 porcje)
200-250g suchego MAKARONU TAGLIATELLE LUB SPAGHETTI
ok 70g obranych z łupin PISTACJI
garść świeżej RUKOLI
pół małej CUKINII
1 obrany ząbek CZOSNKU
3-4 łyżki startego PARMEZANU lub innego twardego sera
OLIWA Z OLIWEK
SÓL I PIEPRZ
nie masz wszystkich potrzebnych składników? najtańsze znajdziesz tutaj!
Pistacje prażymy na suchej patelni aż zaczną przyjemnie pachnieć. Przekładamy do blendera, dodajemy 3-4 łyżki oliwy, parmezan, czosnek. Blendujemy na pesto (może być grudkowate). Cukinię myjemy i kroimy wzdłuż na jak najcieńsze plastry (najlepiej użyć obieraczki do warzyw). Na patelni rozgrzewamy oliwę i układamy obok siebie plastry cukinii. Smażymy 1-2 minuty z każdej strony do odparowania i lekkiego zrumienienia. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy (nie przelewając wodą) zachowując ok 1/3 szklanki wody z garnka. Podgotowany makaron wraz z wodą przekładamy na patelnię z cukinią, dodajemy pesto. Całość mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy ok 1-2 minuty. Na koniec łączymy z rukolą i przekładamy na talerze. Gotowe!
zapiekanka z mielonym indykiem, pomidorami i miętą
tagliatelle z wędzonym łososiem i pesto z rukoli
szybka pasta z pomidorami, papryką, czarnymi oliwkami i parmezanem
stir-fry z tofu, imbirem, sezamem i limonką
Podziel się:
Źródło:http://thefoodtime.com/pasta-z-pistacjowym-pesto-cukinia-i-rukola