ßßß
SKŁADNIKI:1/3 małej dyni (szklanka po zmiksowaniu)5 dkg pistacji1/2 szklanki słonecznika3/4 szklanki tartego parmezanu2 ząbki czosnku3 łyżki oliwy z oliwekSól i pieprz do smakuMakaron (u mnie świderki ponieważ świetnie łapią pesto)1/3 opakowania rukoliPRZYGOTOWANIE:Oczyszczam dynię i i kroję na spore kawałki razem ze skórką. Kawałki układam na blaszce i piekę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 - 25 minut. Po tym czasie przekładam dynię na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem aby odciągnąć nadmiar płynu. Przestudzone kawałki obieram ze skórki i przekładam do blendera. Dodaję czosnek, pokruszone pistacje i podprażony na suchej patelni słonecznik(odkładam 1 łyżkę słonecznika do posypania potrawy). Miksuję na gładka masę do której dodaję oliwę z oliwek i starty parmezan (kupuję w kawałku i ścieram przed dodaniem do pesto). Szybciutko miksuję do połączenia składników. Dosmaczam solą i świeżo zmielonym pieprzem.Makaron ugotowany al dente odlewam i odparowuję z nadmiaru wody. Dodaję do niego 2/3 pesto (resztę pesto zostawiam do kanapek :) ) i dokładnie mieszam.Rukolę układam na talerzach, na środek nakładam makaron. Całość posypuję prażonym słonecznikiem i tartym parmezanem. Ostra rukola świetnie uzupełnia łagodny smak pesto.