ßßß Cookit - przepis na Curry z kurczaka po cejlońsku

Curry z kurczaka po cejlońsku

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Miesięcznik Kuchnia
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Region: kuchnia indyjska
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (15 głosów)
1.5 kg kawałków kurczaka
3 łyżki margaryny lub oleju
1/4 łyżeczki nasion kozieradki (niekoniecznie)
10 listków curry
2 duże posiekane cebule
4-5 posiekanych ząbków czosnku
2 łyżeczki drobno startego imbiru
1 łyżeczka mielonej kurkumy
1 łyżeczka chili
1 łyżka mielonych nasion kolendry
1 łyżeczka mielonych nasion kuminu
1/2 łyżeczki mielonych nasion kopru włoskiego
2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
2 łyżeczki soli
2 łyżki octu winnego
2 obrane i posiekane pomidory
6 rozgniecionych całych kapsułek kardamonu
1 nieduży kawałek cynamonu (2-3 cm)
1 łodyga trawy cytrynowej lub 2 kawałki skórki cytrynowej
1 szklanka gęstego mleka kokosowego
Curry z kurczaka po cejlońsku - sposób przygotowania: Rozgrzej margarynę, podsmaż kozieradkę i listki curry. Gdy zaczną się robić brązowe, dodaj cebulę, czosnek i imbir, smaż, aż cebula delikatnie się przyrumieni. Dodaj kurkumę, chili, kolendrę, kumin, koper, słodką paprykę, sól i ocet winny, dobrze wymieszaj. Teraz włóż kurczaka, podgrzewaj na małym ogniu, odwracając mięso, tak aby było z każdej strony pokryte przyprawami. Dodaj pomidory, całe przyprawy (kardamon, cynamon i trawę cytrynową), przykryj i gotuj 40-50 minut. Wlej mleko kokosowe, rondel pozostaw odkryty. Gotuj, aż cała potrawa zgęstnieje. Podawaj z ryżem. Uwaga: słodka papryka została użyta dla dodania koloru. Na Sri Lance kolor ten uzyskuje się, dodając paprykę chili - czasami nawet 30 papryczek do jednego dania!
Kozieradka
Kozieradka to przyprawa ważna w kuchni hinduskiej, stanowi istotny składnik curry. Należy stosować ją z umiarem, bo może sprawić, że potrawa będzie zbyt gorzka. Zobacz także: Pasztet z soczewicy Pieczony kurczak w sosie chicken butter masala Curry z kurczaka po cejlońsku Kokosowa wołowina
Ostry dyżur
chilli, które warto wypróbować: Sos chilli po wietnamsku Curry z kurczaka po cejlońsku Smażona ryba po indyjsku na ostro Filet z ryby w sosie z imbiru, limonki i chilli Chilli z awokado Chilli z fasolą
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/41353772/curry z kurczaka po cejlonsku/p