ßßß
 
            
         Fot. Arkadiusz Ścichocki / AGCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia indyjskaIlość osób: powyżej 4 osób
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AGCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia indyjskaIlość osób: powyżej 4 osób Średnia ocena potrawyOceń przepis (15 głosów)1.5 kg kawałków kurczaka3 łyżki margaryny lub oleju1/4 łyżeczki nasion kozieradki (niekoniecznie)10 listków curry2 duże posiekane cebule4-5 posiekanych ząbków czosnku2 łyżeczki drobno startego imbiru1 łyżeczka mielonej kurkumy1 łyżeczka chili1 łyżka mielonych nasion kolendry1 łyżeczka mielonych nasion kuminu1/2 łyżeczki mielonych nasion kopru włoskiego2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki2 łyżeczki soli2 łyżki octu winnego2 obrane i posiekane pomidory6 rozgniecionych całych kapsułek kardamonu1 nieduży kawałek cynamonu (2-3 cm)1 łodyga trawy cytrynowej lub 2 kawałki skórki cytrynowej1 szklanka gęstego mleka kokosowegoCurry z kurczaka po cejlońsku - sposób przygotowania: Rozgrzej margarynę, podsmaż kozieradkę i listki curry. Gdy zaczną się robić brązowe, dodaj cebulę, czosnek i imbir, smaż, aż cebula delikatnie się przyrumieni. Dodaj kurkumę, chili, kolendrę, kumin, koper, słodką paprykę, sól i ocet winny, dobrze wymieszaj. Teraz włóż kurczaka, podgrzewaj na małym ogniu, odwracając mięso, tak aby było z każdej strony pokryte przyprawami. Dodaj pomidory, całe przyprawy (kardamon, cynamon i trawę cytrynową), przykryj i gotuj 40-50 minut. Wlej mleko kokosowe, rondel pozostaw odkryty. Gotuj, aż cała potrawa zgęstnieje. Podawaj z ryżem. Uwaga: słodka papryka została użyta dla dodania koloru. Na Sri Lance kolor ten uzyskuje się, dodając paprykę chili - czasami nawet 30 papryczek do jednego dania!Kozieradka
Średnia ocena potrawyOceń przepis (15 głosów)1.5 kg kawałków kurczaka3 łyżki margaryny lub oleju1/4 łyżeczki nasion kozieradki (niekoniecznie)10 listków curry2 duże posiekane cebule4-5 posiekanych ząbków czosnku2 łyżeczki drobno startego imbiru1 łyżeczka mielonej kurkumy1 łyżeczka chili1 łyżka mielonych nasion kolendry1 łyżeczka mielonych nasion kuminu1/2 łyżeczki mielonych nasion kopru włoskiego2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki2 łyżeczki soli2 łyżki octu winnego2 obrane i posiekane pomidory6 rozgniecionych całych kapsułek kardamonu1 nieduży kawałek cynamonu (2-3 cm)1 łodyga trawy cytrynowej lub 2 kawałki skórki cytrynowej1 szklanka gęstego mleka kokosowegoCurry z kurczaka po cejlońsku - sposób przygotowania: Rozgrzej margarynę, podsmaż kozieradkę i listki curry. Gdy zaczną się robić brązowe, dodaj cebulę, czosnek i imbir, smaż, aż cebula delikatnie się przyrumieni. Dodaj kurkumę, chili, kolendrę, kumin, koper, słodką paprykę, sól i ocet winny, dobrze wymieszaj. Teraz włóż kurczaka, podgrzewaj na małym ogniu, odwracając mięso, tak aby było z każdej strony pokryte przyprawami. Dodaj pomidory, całe przyprawy (kardamon, cynamon i trawę cytrynową), przykryj i gotuj 40-50 minut. Wlej mleko kokosowe, rondel pozostaw odkryty. Gotuj, aż cała potrawa zgęstnieje. Podawaj z ryżem. Uwaga: słodka papryka została użyta dla dodania koloru. Na Sri Lance kolor ten uzyskuje się, dodając paprykę chili - czasami nawet 30 papryczek do jednego dania!Kozieradka Kozieradka to przyprawa ważna w kuchni hinduskiej, stanowi istotny składnik curry. Należy stosować ją z umiarem, bo może sprawić, że potrawa będzie zbyt gorzka. Zobacz także: Pasztet z soczewicy Pieczony kurczak w sosie chicken butter masala Curry z kurczaka po cejlońsku Kokosowa wołowinaOstry dyżur
Kozieradka to przyprawa ważna w kuchni hinduskiej, stanowi istotny składnik curry. Należy stosować ją z umiarem, bo może sprawić, że potrawa będzie zbyt gorzka. Zobacz także: Pasztet z soczewicy Pieczony kurczak w sosie chicken butter masala Curry z kurczaka po cejlońsku Kokosowa wołowinaOstry dyżur chilli, które warto wypróbować: Sos chilli po wietnamsku Curry z kurczaka po cejlońsku Smażona ryba po indyjsku na ostro Filet z ryby w sosie z imbiru, limonki i chilli Chilli z awokado Chilli z fasolą
chilli, które warto wypróbować: Sos chilli po wietnamsku Curry z kurczaka po cejlońsku Smażona ryba po indyjsku na ostro Filet z ryby w sosie z imbiru, limonki i chilli Chilli z awokado Chilli z fasolą