Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Miesięcznik Kuchnia
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AGCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia indyjskaIlość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (15 głosów)1.5 kg kawałków
kurczaka3 łyżki
margaryny lub
oleju1/4 łyżeczki nasion
kozieradki (niekoniecznie)10 listków
curry2 duże posiekane
cebule4-5 posiekanych ząbków
czosnku2 łyżeczki drobno startego
imbiru1 łyżeczka mielonej
kurkumy1 łyżeczka
chili1 łyżka mielonych nasion
kolendry1 łyżeczka mielonych nasion kuminu1/2 łyżeczki mielonych nasion
kopru włoskiego2 łyżeczki mielonej
słodkiej papryki2 łyżeczki
soli2 łyżki
octu winnego2 obrane i posiekane
pomidory6 rozgniecionych całych kapsułek
kardamonu1 nieduży kawałek
cynamonu (2-3 cm)1 łodyga
trawy cytrynowej lub 2 kawałki
skórki cytrynowej1 szklanka gęstego
mleka kokosowegoCurry z
kurczaka po cejlońsku - sposób przygotowania: Rozgrzej
margarynę, podsmaż
kozieradkę i listki
curry. Gdy zaczną się robić brązowe, dodaj
cebulę,
czosnek i
imbir, smaż, aż
cebula delikatnie się przyrumieni. Dodaj
kurkumę,
chili,
kolendrę, kumin,
koper,
słodką paprykę,
sól i
ocet winny, dobrze wymieszaj. Teraz włóż
kurczaka, podgrzewaj na małym ogniu, odwracając
mięso, tak aby było z każdej strony pokryte
przyprawami. Dodaj
pomidory, całe
przyprawy (
kardamon,
cynamon i
trawę cytrynową), przykryj i gotuj 40-50 minut. Wlej
mleko kokosowe, rondel pozostaw odkryty. Gotuj, aż cała potrawa zgęstnieje. Podawaj z
ryżem. Uwaga:
słodka papryka została użyta dla dodania koloru. Na Sri Lance kolor ten uzyskuje się, dodając
paprykę chili - czasami nawet 30 papryczek do jednego dania!
KozieradkaKozieradka to
przyprawa ważna w kuchni hinduskiej, stanowi istotny składnik
curry. Należy stosować ją z umiarem, bo może sprawić, że potrawa będzie zbyt gorzka. Zobacz także: Pasztet z
soczewicy Pieczony
kurczak w sosie chicken butter
masala Curry z
kurczaka po cejlońsku Kokosowa
wołowinaOstry dyżur
chilli, które warto wypróbować: Sos
chilli po wietnamsku
Curry z
kurczaka po cejlońsku Smażona
ryba po indyjsku na ostro
Filet z ryby w sosie z
imbiru,
limonki i
chilli Chilli z
awokado Chilli z
fasolą