ßßß
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AGCzas przygotowania: powyżej 60 minutRegion: kuchnia indyjskaIlość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (3 głosy)Kokosowa wołowina - składniki:Curry cejlońskie:1 szklanka kolendry1/2 szklanki kuminu1 łyżka kopru włoskiegopo 1 łyżeczce kozieradkigoździków i kardamonukawałek cynamonu2 łyżki suszonych listków curry2 łyżeczki chili w proszku2 łyżki mączki ryżowejOraz:1.5 kg wołowiny zrazowej2 posiekane cebule6 posiekanych ząbków czosnku1 łyżka posiekanego imbirukawałek cynamonu10 listków curryłodyga trawy cytrynowej3 łyżki curry (składniki wyżej)1/2 łyżeczki kozieradkipo 100 ml octu winnego i rozpuszczonej pasty tamaryndowej2 szklanki rzadkiego mleka kokosowego i 1 szklanka gęstego1 łyżeczka kurkumychilisól2 łyżki margarynyKokosowa wołowina - sposób przygotowania: Przygotuj curry: upraż kolejno (nie razem!) kolendrę, kumin, koper i kozieradkę. Zmiel w blenderze z cynamonem, goździkami i kardamonem, dodaj chili i mąkę ryżową. Nakłuj mięso szpikulcem, włóż do rondla i dodaj wszystkie składniki oprócz gęstego mleka i margaryny. Przykryj i gotuj do miękkości (2 godziny). Odkryj, dodaj gęste mleko, gotuj 15 minut. Mięso wyjmij, sos gotuj do zgęstnienia. Mięso usmaż na margarynie, pokrój i podawaj z sosem.Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Kozieradka
Kozieradka to przyprawa ważna w kuchni hinduskiej, stanowi istotny składnik curry. Należy stosować ją z umiarem, bo może sprawić, że potrawa będzie zbyt gorzka. Zobacz także: Pasztet z soczewicy Pieczony kurczak w sosie chicken butter masala Curry z kurczaka po cejlońsku Kokosowa wołowina