Wykonanie
Dzisiaj kolejne z bardzo szybkich, a zarazem aromatycznych dań. Przepisy tego typu pozwalają w bardzo szybki i prosty sposób wyczarować coś naprawdę niepowtarzalnego. Wystarczy szybki przegląd lodówki, w której przecież zawsze znajdziemy jakieś warzywa, zarówno te świeże jak i z puszki, trochę różnych przypraw, do tego
ryż lub
chlebki naan albo chapati i... gotowe!
Soczewicę z tego przepisu, jeśli ktoś nie jest do niej przekonany, można zastąpić spokojnie
ciecierzycą lub po prostu
piersią z kurczaka. Świetnie też pasowałby tu świeży
imbir,
bakłażan,
cukinia,
fasola... na co tylko przyjdzie Wam ochota i co tylko macie w lodówce :)Składniki (na 2 porcje):
puszka
soczewicy1
pomidorpół
czerwonej papryki1 mała
papryczka chillipół
cebuli1 ząbek
czosnku1 łyżeczka pasty czerwonego
currypół łyżeczki
curry w proszkupół łyżeczki
kurkumypół łyżeczki sproszkowanego
imbirupół łyżeczki ziaren
kolendrypół łyżeczki czerwonej
słodkiej paprykiszczypta
cynamonułyżeczka
cukrusok z
polowy limonki2 łyżki
oleju arachidowego
sólPrzygotowanie:Zaczynamy od posiekania drobno
cebuli,
czosnku i
papryczki chilli, a także pokrojenia
papryki na krótkie paski.
Soczewicę odcedzamy zostawiając trochę
wody z zalewy.
Pomidora kroimy w drobną kostkę. Do moździerza wsypujemy
przyprawy:
curry w proszku,
kurkumę,
imbir,
kolendrę,
paprykę i
cynamon i ucieramy.W garnku o grubym dnie rozgrzewamy
olej i po chwili wrzucamy
cebulę,
czosnek,
papryczkę chilli i
czerwoną paprykę. Po około 2-3 minutach wsypujemy
przyprawy z moździerza, dodajemy pastę
curry i jeszcze chwilę smażymy.Do garnka wrzucamy
soczewicę wraz z resztą
wody z zalewy i
pomidora i gotujemy na małym ogniu, aż
pomidor się rozpadnie. Doprawiamy
cukrem,
sokiem z limonki i
solą.Podajemy, jak już wcześniej wspomniałam, z
ryżem,
chlebkami naan lub chapati.