ßßß
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AGCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia polskaIlość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)przodek i podroby zająca (45 dag)30 dag tłustej wieprzowiny20 dag wątroby wieprzowej1 cebula10 dag surowego boczku1 marchewka1 pietruszka2 czerstwe kajzerki4 jajka10 dag słoniny1.5 dag suszonych grzybów1 liść laurowy4 ziarna ziela angielskiego5 ziaren pieprzu10 jagód jałowca1/4 łyżeczki imbiruszczypta gałki muszkatołowejsólpieprz czarny mielonypo 1 gałązce rozmarynu i tymiankumasło i tarta bułka do formyPasztet z zająca - sposób przygotowania: Warzywa obierz i umyj. Grzyby i mięso włóż do rondla razem z boczkiem, marchewką, pietruszką i cebulą, zalej niewielką ilością wody, dodaj liść laurowy, ziarna pieprzu i ziela angielskiego oraz sól i duś na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie (40-50 minut). Wątrobę oczyść z błon, pokrój na kawałki, włóż do rondla, podlej wywarem z mięsa i duś, ale nie dłużej niż 8-10 minut. Bułki namocz w pozostałym wywarze z mięsa. W maszynce z sitkiem o małych otworach dwukrotnie zmiel mięso, wątróbkę, boczek i odciśnięte bułki. Do masy dodaj jajka, imbir, gałkę muszkatołową, mielony pieprz i 4 zmiażdżone jagody jałowca. Dobrze wyrób, jeśli trzeba, dosól. Formę posmaruj masłem i wysyp tartą bułką, napełnij masą do 3/4 wysokości. Wierzch pasztetu przykryj dużym płatem lub kilkoma paskami słoniny, a na niej ułóż ozdobnie gałązki ziół i resztę jagód jałowca. Formę szczelnie przykryj. Pasztet gotuj na parze przez półtorej godziny lub piecz godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 st. C. Po upieczeniu pasztet ostudź i wyjmij z formy.PRZYSTAWKI, PRZEKĄSKIbajgle z pastą curry i bazyliową 7/60błyskawiczna przystawka na ciepło z sera camembert 5/13 boczek pieczony 4/52carpaccio z gęsi marynowanej z sałatką z rzepy 4/30carpaccio z parmezanem 2/28carpaccio ze świeżego łososia 1/55ceviche z ryby i krewetek - surowa ryba marynowana z krewetkami w sosie z cDomowe pasztety z mięsa, ryb i warzyw
; Sprawdź ceny > źródło: Okazje.info Dobrym dodatkiem do pasztetu z królika będzie sos żurawinowy lub delikatny, śmietankowy chrzan. Tym, którzy chcieliby przyrządzić pasztety z dziczyzny polecamy również nasze przepisy na pasztet z zająca oraz pasztet z dzika . Pasztet z królika