Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Magazyn Kuchnia

Fot. Arkadiusz Ścichocki / AGCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia polskaIlość osób: powyżej 4 osób

Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)przodek i
podroby zająca (45 dag)30 dag tłustej
wieprzowiny20 dag
wątroby wieprzowej1
cebula10 dag
surowego boczku1
marchewka1
pietruszka2 czerstwe
kajzerki4
jajka10 dag
słoniny1.5 dag
suszonych grzybów1
liść laurowy4 ziarna
ziela angielskiego5 ziaren
pieprzu10
jagód jałowca1/4 łyżeczki
imbiruszczypta
gałki muszkatołowejsólpieprz czarny mielonypo 1 gałązce
rozmarynu i
tymiankumasło i
tarta bułka do formyPasztet z zająca - sposób przygotowania: Warzywa obierz i umyj.
Grzyby i
mięso włóż do rondla razem z
boczkiem,
marchewką,
pietruszką i
cebulą, zalej niewielką ilością
wody, dodaj
liść laurowy, ziarna
pieprzu i
ziela angielskiego oraz
sól i duś na małym ogniu, aż
mięso będzie miękkie (40-50 minut). Wątrobę oczyść z błon, pokrój na kawałki, włóż do rondla, podlej
wywarem z
mięsa i duś, ale nie dłużej niż 8-10 minut.
Bułki namocz w pozostałym wywarze z
mięsa. W maszynce z sitkiem o małych otworach dwukrotnie zmiel
mięso,
wątróbkę,
boczek i odciśnięte
bułki. Do masy dodaj
jajka,
imbir,
gałkę muszkatołową, mielony
pieprz i 4 zmiażdżone
jagody jałowca. Dobrze wyrób, jeśli trzeba, dosól. Formę posmaruj
masłem i wysyp
tartą bułką, napełnij masą do 3/4 wysokości. Wierzch pasztetu przykryj dużym płatem lub kilkoma paskami
słoniny, a na niej ułóż ozdobnie gałązki
ziół i resztę
jagód jałowca. Formę szczelnie przykryj. Pasztet gotuj na parze przez półtorej godziny lub piecz godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 st. C. Po upieczeniu pasztet ostudź i wyjmij z formy.PRZYSTAWKI, PRZEKĄSKIbajgle z pastą
curry i
bazyliową 7/60błyskawiczna przystawka na ciepło z
sera camembert 5/13
boczek pieczony 4/52carpaccio z gęsi marynowanej z
sałatką z
rzepy 4/30carpaccio z
parmezanem 2/28carpaccio ze
świeżego łososia 1/55ceviche z
ryby i
krewetek - surowa
ryba marynowana z
krewetkami w sosie z cDomowe pasztety z
mięsa, ryb i warzyw

; Sprawdź ceny > źródło: Okazje.info Dobrym dodatkiem do pasztetu z
królika będzie
sos żurawinowy lub delikatny,
śmietankowy chrzan. Tym, którzy chcieliby przyrządzić pasztety z
dziczyzny polecamy również nasze przepisy na pasztet z zająca oraz pasztet z dzika . Pasztet z
królika