ßßß Cookit - przepis na Pasztet z zająca

Pasztet z zająca

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Magazyn Kuchnia
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: średnie
Region: kuchnia polska
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
przodek i podroby zająca (45 dag)
30 dag tłustej wieprzowiny
20 dag wątroby wieprzowej
1 cebula
10 dag surowego boczku
1 marchewka
1 pietruszka
2 czerstwe kajzerki
4 jajka
10 dag słoniny
1.5 dag suszonych grzybów
1 liść laurowy
4 ziarna ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu
10 jagód jałowca
1/4 łyżeczki imbiru
szczypta gałki muszkatołowej
sól
pieprz czarny mielony
po 1 gałązce rozmarynu i tymianku
masło i tarta bułka do formy
Pasztet z zająca - sposób przygotowania: Warzywa obierz i umyj. Grzyby i mięso włóż do rondla razem z boczkiem, marchewką, pietruszką i cebulą, zalej niewielką ilością wody, dodaj liść laurowy, ziarna pieprzu i ziela angielskiego oraz sól i duś na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie (40-50 minut). Wątrobę oczyść z błon, pokrój na kawałki, włóż do rondla, podlej wywarem z mięsa i duś, ale nie dłużej niż 8-10 minut. Bułki namocz w pozostałym wywarze z mięsa. W maszynce z sitkiem o małych otworach dwukrotnie zmiel mięso, wątróbkę, boczek i odciśnięte bułki. Do masy dodaj jajka, imbir, gałkę muszkatołową, mielony pieprz i 4 zmiażdżone jagody jałowca. Dobrze wyrób, jeśli trzeba, dosól. Formę posmaruj masłem i wysyp tartą bułką, napełnij masą do 3/4 wysokości. Wierzch pasztetu przykryj dużym płatem lub kilkoma paskami słoniny, a na niej ułóż ozdobnie gałązki ziół i resztę jagód jałowca. Formę szczelnie przykryj. Pasztet gotuj na parze przez półtorej godziny lub piecz godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 st. C. Po upieczeniu pasztet ostudź i wyjmij z formy.
PRZYSTAWKI, PRZEKĄSKI
bajgle z pastą curry i bazyliową 7/60błyskawiczna przystawka na ciepło z sera camembert 5/13 boczek pieczony 4/52carpaccio z gęsi marynowanej z sałatką z rzepy 4/30carpaccio z parmezanem 2/28carpaccio ze świeżego łososia 1/55ceviche z ryby i krewetek - surowa ryba marynowana z krewetkami w sosie z c
Domowe pasztety z mięsa, ryb i warzyw
; Sprawdź ceny > źródło: Okazje.info Dobrym dodatkiem do pasztetu z królika będzie sos żurawinowy lub delikatny, śmietankowy chrzan. Tym, którzy chcieliby przyrządzić pasztety z dziczyzny polecamy również nasze przepisy na pasztet z zająca oraz pasztet z dzika . Pasztet z królika
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174602426/pasztet z zajaca/p