Wykonanie
Pin It
Nie wyobrażam sobie żadnych Świat bez domowego pasztetu. A tak naprawdę, to nie wyobrażam sobie jedzenia kupnego pasztetu. Domowy pasztet to składniki pod tytułem wiem co jem ! Nie muszę się zastanawiać na ile
mięsny jest mój pasztet, czy tylko na 50-60 % ? Wprawdzie jest przy nim trochę pracy i dłubaniny, ale zdecydowanie uważam, że warto. Z reguły robię pasztet z większej ilości
mięsa i część foremek po prostu zamrażam.
Czas przygotowania: 5 godzinProporcje na 3 foremki keksoweSkładniki:1000 g
wołowiny1000 g
wieprzowiny500 g
boczku300 g podgardla10 g
suszonych grzybów1
marchewka1
pietruszkakawałek
selera2
cebulekilka ziarenek
ziela angielskiego3
goździki4
listki laurowekilkanaście ziarenek
czarnego pieprzu4
jajka2
bułki kajzerki1 łyżeczka gałki2 łyżeczki
pieprzu3 łyżeczki
soli himalajskiej2 łyżeczki
imbiruWykonanie:
Mięso kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do garnka. Warzywa obieramy i wraz z
grzybami,
goździkami, listkami, zielem i
pieprzem wkładamy do
mięsa. Wszystko zalewamy zimną
wodą, ale tylko tyle, żeby
mięso było przykryte. Gotujemy na niewielkim ogniu do miękkości
mięsa.
Mięso odcedzamy (oczywiście
wywar zachowujemy, będzie doskonałą baza do zupy).
Grzyby i
cebulę również odcedzamy.
Mięso odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Bułki namaczamy w wywarze.
Mięso mielimy w maszynce do mielenia wraz z
cebulą,
grzybami i
bułkami. Przekładamy do misy malaksera, dodajemy
przyprawy i
żółtka. Wszystko bardzo dokładnie wyrabiamy na gładką masę. To bardzo istotny element przygotowania pasztetu, dlatego ja zawsze mieszam
mięso w malakserze.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą
soli i bardzo delikatnie mieszamy z
mięsem. Pasztet przekładamy do foremek, wyrównujemy wierzch i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni bez termoobiegu przez 80 minut. Pamiętajmy, aby na dole piekarnika ustawić naczynie żaroodporne z
wodą, wtedy powietrze w piekarniku nie będzie suche.