Wykonanie
Skład:0,5 kg
wołowiny0,5 kg
wieprzowiny0,5 kg
cielęciny30 dag
boczku0,5 kg
kurczaka30 dag wątroby (cielęcej lub kurzej)2
cebule2
marchewkipietruszka5 ziaren
pieprzu i
liść laurowy2 czerstwe
kajzerki6
jajekstarta
gałka muszkatołowasól i
pieprzplasterki
boczku2 opakowania
suszonej żurawinyPrzygotowanie:Do dużego garnka wkładamy pokrojone
mięso (oprócz
wątróbki), obrane warzywa,
liść laurowy i ziarna
pieprzu. Zalewamy
wodą tak, aby przykrywała
mięso i gotujemy około 3 godzin, aż
mięsko będzie miękkie. Pod koniec gotowania wkładamy na 15 minut
wątróbkę. Zdejmujemy garnek z ognia i wkładamy pokrojoną na kilka części
bułkę. Zostawiamy garnek do ostygnięcia, a
bułka wchłonie sos.Następnie 3
razy mielimy wszystkie
mięsa, razem z
bułką i warzywami. Do gotowej masy dodajemy do smaku
gałkę muszkatołową,
żółtka,
sól i
pieprz, po czym dokładnie mieszamy. Z
białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie mieszamy ją z naszą masą. Na koniec dodajemy
suszoną żurawinę i dokładnie mieszamy. Brytfankę wykładamy plasterkami
boczku i wypełniamy
mięsną masą do około 2/3 wysokości.Wstawiamy brytfanki do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na minimum godzinę.
Smacznego! :)