Wykonanie
Nie ma w naszym domu żadnych świąt bez sernika, makowca i pasztetu i mojej Mamy I nie ważne, czy to Wielkanoc, czy Boże Narodzenie :)Ciasta są już na blogu więc
pora na pasztet z zającaSKŁADNIKIprzodek i
podroby z zająca

500g podgardla wieprzowego wędzonego1 kg
karkówki300g
wątróbki wieprzowej100g
suszonych grzybków100g
włoszczyzny (
marchewka,
pietruszka)5
jajek2
bułki7 plastrów
wędzonego boczku5 ząbków
czosnku5 ziarenek
ziela angielskiego,3
listki laurowesól,
pieprz (kilka ziaren i zmielony),
imbir,
gałka muszkatołowamasło i
bułka tarta do wysmarowania prodiża - formyPRZYGOTOWANIE

Zająca,
karkówkę i podgardle zalewamy niewielką ilością
wody. Dodajemy warzywa,
grzyby,
cebule,
ziele angielskie,
liście laurowe,ziarna
pieprzu i
czosnek. Dusimy razem pod przykryciem przez około 2 godziny, aż
mięso będzie rozgotowane. Dodajemy pod koniec duszenia - na ostatnie 10 minut obraną z błon i pokrojoną
wątróbkę. Zestawiamy z ognia, wkładamy do garnka
bułki i studzimy. Po wystudzeniu
bułki i
mięsa przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę.Do zmielonej masy dodajemy
jajka,
gałkę muszkatołową, trochę
imbiru oraz
sól i
pieprz do smaku. Wyrabiamy dobrze masę. Prodiż lub formę o średnicy 24 cm smarujemy
masłem i wysypujemy
bułką tartą.Układamy na dnie i po bokach 5 plastrów
boczku - tak ,jak na zdjęciu poniżej. Napełniamy masą i kładziemy na górze pozostały
boczek.


W prodiżu pieczemy około 60-70 minut, aż do zrumienienia. W piekarniku około 1 , 5 godziny w 180 stopniach. Wyjmujemy z formy po przestudzeniu