ßßß Cookit - przepis na Ratatouille

Ratatouille

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Ratatouille
Autor Aga
Czas przygotowania: do 30 minut
Poziom trudności: łatwe
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
Ratatouille - składniki:
2 bakłażany
2 żółte papryki
1 zielona papryka
10 pomidorów
3 ziemniaki
5 ząbków czosnku
200 ml wina białego wytrawnego
Oliwa z oliwek sansa
1 łyżka koncentratu pomidorowego
pół pęczka bazylii
4 gałązki tymianku
Pieprz
sól
Gałka muszkatołowa - szczypta
Ratatouille - sposób przygotowania: Warzywa kroimy w kostkę 2cmx2cm, ziemniaki w kostkę 1cmx1cm. Przesmażamy warzywa na dużym ogniu, zaczynając od papryki, cukinii, bakłażana oraz ziemniaków, pomidorów, dodajemy koncentrat pomidorowy. I chwile dusimy, zalewany winem i czekamy aż odparuje. Przekładany do wolnowaru ustawiamy na najniższa moc i gotujemy 1h. Doprawiamy świeżymi ziołami.
Ratatouille - Prowansja na talerzu
Ta potrawa, rodem ze słonecznej Prowansji, jest prostym w przygotowaniu daniem jednogarnkowym. Jak się wydaje, w Polsce została spopularyzowana przez film Brada Birda pod wymownym tytułem " Ratatouille ", opowiadającym o przygodach szczura-smakosza. To danie jest jednak warte czegoś więcej
Ratatouille - codzienne danie z Nicei
Na garnek letnich warzyw duszonych w pomidorach z czosnkiem i ziołami mówimy zazwyczaj "ratatuja", a nie peperonata, pisto czy briam. Uznałam więc, że najlepiej będzie prowansalski przepis potraktować jako wzorcowy, a pozostałe niech będą zachętą do własnych improwizacji. Ratatouille
Rudnicka Ambition Waza do zupy PARIS w okazje.info Ratatouille to prowansalska potrawa, z założenia występująca w wersji dania jarskiego. My zrobiliśmy wyjątek. Do zapiekanki z młodych warzyw dodaliśmy mięso mielone, doprawione przecierem pomidorowym. Wyszło pysznie. Można
Ratatouille (czasem używa się spolszczonej nazwy ratatuj) to jarska potrawa prowansalska. Opiera się na składnikach warzywnych, przede wszystkim na bakłażanach, cukinii, papryce, cebuli i pomidorach. 2 małe cukinie 4 marchewki 1 por po 1 papryce czerwonej i zielonej 20 dag pieczarek 1 szklanka jogurtu
panierowane Ratatouille to warzywny gulasz z cukinii, bakłażanów, pomidorów i papryki, wywodzący się z Prowansji. Dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Zobacz przepis na ratatouille . Do przygotowania tego deseru będziesz potrzebować miękkich, dojrzałych brzoskwiń. Przed podaniem, schłódź deser w
Ratatuj się kto może!
Ratatouille (czyt. ratatuj) nie jest trudną potrawą, wymaga jedynie konsekwencji w przestrzeganiu zasad umieszczonych w przepisie. Nie jest to też danie ekspresowe - przygotowując ratatouille na szybko bardzo łatwo uzyskać warzywny gulasz, a nie o to w ratatouille chodzi. Warzywa powinny zachować
ABC smaków: P jak pomidory i B jak bazylia
serka, możesz też przygotować makaron (np. pappardelle) w kremowym sosie lub genialną tortillę z szynką, serkiem i młodym szpinakiem! Papryka Wykorzystaj warzywa sezonowe i przygotuj aromatyczny ratatouille albo faszerowane papryki z serkiem kremowym Apetina Pomidory i Bazylia! Możesz też
ABC smaków: T jak tapas
bakłażana z kremowym nadzieniem w środku! Papryka Kuskus z papryką i serkiem kremowym Apetina Tapas to bez wątpienia jedno z dań, na widok których wszystkim cieknie ślinka. Ale pamiętaj, że papryka to również jeden ze składników pysznego ratatouille, które możesz przygotować z Apetiną!
Więcej o Ratatouille
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/-163795845/ratatouille/p