Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!RatatouilleAutor AgaCzas przygotowania: do 30 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Ratatouille - składniki:2
bakłażany2
żółte papryki1
zielona papryka10
pomidorów3
ziemniaki5 ząbków
czosnku200 ml
wina białego wytrawnegoOliwa z oliwek sansa1 łyżka
koncentratu pomidorowegopół pęczka
bazylii4 gałązki
tymiankuPieprzsólGałka muszkatołowa - szczyptaRatatouille - sposób przygotowania: Warzywa kroimy w kostkę 2cmx2cm,
ziemniaki w kostkę 1cmx1cm. Przesmażamy warzywa na dużym ogniu, zaczynając od
papryki,
cukinii,
bakłażana oraz
ziemniaków,
pomidorów, dodajemy
koncentrat pomidorowy. I chwile dusimy, zalewany
winem i czekamy aż odparuje. Przekładany do wolnowaru ustawiamy na najniższa moc i gotujemy 1h. Doprawiamy świeżymi
ziołami.Ratatouille - Prowansja na talerzu

Ta potrawa,
rodem ze
słonecznej Prowansji, jest prostym w przygotowaniu daniem jednogarnkowym. Jak się wydaje, w Polsce została spopularyzowana przez film
Brada Birda pod wymownym tytułem " Ratatouille ", opowiadającym o przygodach szczura-smakosza. To danie jest jednak warte czegoś więcejRatatouille - codzienne danie z NiceiNa garnek letnich warzyw duszonych w pomidorach z
czosnkiem i
ziołami mówimy zazwyczaj "ratatuja", a nie peperonata,
pisto czy
briam. Uznałam więc, że najlepiej będzie prowansalski przepis potraktować jako wzorcowy, a pozostałe niech będą zachętą do własnych improwizacji. RatatouilleRudnicka Ambition Waza do zupy PARIS w okazje.info Ratatouille to prowansalska potrawa, z założenia występująca w wersji dania jarskiego. My zrobiliśmy wyjątek. Do zapiekanki z
młodych warzyw dodaliśmy
mięso mielone, doprawione
przecierem pomidorowym. Wyszło pysznie. MożnaRatatouille (czasem używa się spolszczonej nazwy ratatuj) to jarska potrawa prowansalska. Opiera się na składnikach warzywnych, przede wszystkim na bakłażanach,
cukinii,
papryce,
cebuli i pomidorach. 2 małe
cukinie 4
marchewki 1
por po 1
papryce czerwonej i zielonej 20 dag
pieczarek 1 szklanka
jogurtupanierowane Ratatouille to warzywny gulasz z
cukinii,
bakłażanów,
pomidorów i
papryki, wywodzący się z Prowansji. Dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Zobacz przepis na ratatouille . Do przygotowania tego deseru będziesz potrzebować miękkich, dojrzałych
brzoskwiń. Przed podaniem, schłódź deser wRatatuj się kto może!

Ratatouille (czyt. ratatuj) nie jest trudną potrawą, wymaga jedynie konsekwencji w przestrzeganiu zasad umieszczonych w przepisie. Nie jest to też danie ekspresowe - przygotowując ratatouille na szybko bardzo łatwo uzyskać warzywny gulasz, a nie o to w ratatouille chodzi. Warzywa powinny zachowaćABC smaków: P jak
pomidory i B jak
bazylia
serka, możesz też przygotować
makaron (np. pappardelle) w kremowym sosie lub genialną tortillę z
szynką,
serkiem i młodym
szpinakiem!
Papryka Wykorzystaj warzywa sezonowe i przygotuj aromatyczny ratatouille albo faszerowane
papryki z
serkiem kremowym Apetina
Pomidory i
Bazylia! Możesz teżABC smaków: T jak tapas
bakłażana z kremowym nadzieniem w środku!
Papryka Kuskus z
papryką i
serkiem kremowym Apetina Tapas to bez wątpienia jedno z dań, na widok których wszystkim cieknie ślinka. Ale pamiętaj, że
papryka to również jeden ze składników pysznego ratatouille, które możesz przygotować z Apetiną!Więcej o Ratatouille