ßßß Cookit - przepis na LEBNEH I GRILLOWANE WARZYWA

LEBNEH I GRILLOWANE WARZYWA

nazwa

Wykonanie

Sałatka z grillowanych warzyw z dodatkiem lebneh (twarożku jogurtowego) pachnie arabsko-śródziemnomorskimi klimatami! Chłodzi i syci, stanowiąc idealne antidotum na panujący na zewnątrz upał ;)
Przepyszna! Gorąco polecam :)
Uwaga:)
O „lebneh” pisałam już wcześniej (tutaj). Jest to po prostu odsączony jogurt naturalny. Można go jeść w „naturalnym” smaku lub dowolnie doprawiać, zarówno na słodko jak i na wytrawnie, np. ziołowo. Jest cudownym dodatkiem do sałatek i deserów!
Co do grillowanych warzyw… O nich też już wcześniej wspomniałam (tutaj). Można je przygotowywać na grillu, w piekarniku lub po prostu na patelni.
Składniki:
Lebneh:
1 duży kubek jogurtu naturalnego (a tak naprawdę to najlepiej od razu hurtowo – przynajmniej 2 sztuki!)
sitko i gaza do wyścielenia
Sałatka:
grillowane/smażone/pieczone plastry cukinii, bakłażana
pomidorki koktajlowe
żółta papryka pokrojona w paski
1-2 ząbki czosnku przeciśnięte
orzeszki piniowe
oliwa z oliwek
tabasco
sól i pieprz
świeże zioła (u mnie tymianek i bazylia)
Wykonanie:
Przygotować lebneh. Sitko wyłożyć podwójnie złożoną gazą i wlać do niego jogurt. Odstawić do lodówki na minimum 10 godzin aby dobrze odciekł i zgęstniał. (Uwaga: Można go przedtem doprawić solą, pieprzem i ulubionymi ziołami.)
Przygotować grillowane warzywa. Bakłażana i cukinię pokroić w krążki. Każdy posmarować odrobiną oliwy z oliwek. Plastry bakłażana i cukinii grillować/smażyć aż do lekkiego przyrumienienia (lub piec w piekarniku 15-20 minut w temperaturze 190-200 stopni). Gotowe warzywa oprószyć solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i dodać przeciśnięty czosnek. Wrzucić pomidorki koktajlowe i pokrojoną paprykę i smażyć 3-5 minut, aż lekko zmiękną. Doprawić solą i pieprzem.
Na talerzu ułożyć warzywa (plastry cukinii i bakłażana, usmażone pomidorki i paprykę). Obok wyłożyć twarożek jogurtowy. Całość posypać posiekanymi ziołami i orzeszkami piniowymi. Polać oliwą z oliwek i skropić tabasco.
Smacznego :)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2011/05/31/lebneh-i-grillowane-warzywa