Wykonanie
Halloweenowe przysmaki przygotowuję w tym roku po raz pierwszy. Zachęcona sukcesem urodzin w stylu amerykańskim, które bardzo przypadły Mojemu Ukochanemu do gustu, postanowiłam sprawić mu niespodziankę i w tajemnicy zaplanować nasze pierwsze Halloween. Każda okazja jest dobra, żeby miło spędzić wspólnie czas i świetnie się bawić :) A przy okazji zjeść coś, co nie wygląda jak nasze codzienne posiłki :) Jeśli również planujecie halloweenowy wieczór, polecam bezglutenowe i wegańskie
ciastka pająki. Banalnie proste do przygotowania. Potrzebujecie właściwie tylko 2-3 składników i chrupiące pajączki będą gotowe :) Przed piątkiem na blogu pojawi się jeszcze przynajmniej jeden bezglutenowy i wegański przepis na Halloween. English version below.Gluten free, sugar free, vegan crunchy spiders cookies, made from poppy seeds or poppy seeds and teff
flour. Perfect for Halloween party!
Składniki (na ok. 20 sztuk)100-120 g mielonego
maku (najlepiej suchego, np. firmy BackMit) lub 80 g mielonego
maku i 40 g
mąki teff100 g
syropu klonowego,
daktylowego lub melasy z karobu (w wersji niewegańskiej może być płynny
miód)dodatkowo (na oczy): ziarna białego
sezamu, biały
mak, złociste
siemię lniane,
czerwony pieprz, nasiona konopii lub inne jadalne dodatki; oczy można także zrobić np. z lukru
Mak (lub
mak i teff) wymieszaj ze słodzidłem.
Ciastka wykonane z masy z samego
maku będą ciemniejsze, bardziej czarne. Na zdjęciach widać
ciastka z dodatkiem
mąki teff, nieco bardziej brązowe. Masa powinna być zwarta i lepka. Jeśli będzie zbyt sypka i
mak nie będzie się kleił, dodaj odrobinę słodzidła.Rozwałkuj masę
między dwoma kawałkami przezroczystej folii spożywczej na grubość 2-3 mm. Wykrawaj
ciastka foremką w kształcie pająka (użyłam foremki od ciastoprojekt.pl). Jeśli nie masz pająkowej formy, wykrawaj inne kształty.Delikatnie unoś spodnią folię i ostrożnie zdejmuj
ciastka. Najlepiej przekładaj je bezpośrednio z folii na dłoń, a później z dłoni na papier do pieczenia. Jeśli masa przyklei się do foremki, umieść foremkę nad papierem i za pomocą np. patyczka do szaszłyków oddziel od niej
ciastko w taki sposób, by ułożyło się od razu na papierze. Jeśli kawałek pająka oderwie się (np. noga), po prostu połóż go na swoje miejsce i lekko dociśnij.Na każdym pająku umieść oczy. Mogą to być malutkie oczy z pojedynczych ziaren białego
maku albo większe z
sezamu, złocistego
siemienia lnianego lub te chyba najbardziej upiorne – z kulek
czerwonego pieprzu.
Sezam i biały
mak najlepiej układać na ciastkach za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy leciutko zwilżyć jego szerszą końcówkę (tylko na początku), przykładać ją do ziaren, a następnie przenosić je na ciasto i lekko w nie wciskać.Piecz
ciastka w piekarniku nagrzanym do 160°C przez 11-12 minut.
English versionIngredients (for 20 spiders)100-120 g ground poppy seeds (preferably dry, for example BackMit) or 80 g ground poppy seeds and 40 g teff
flour100 g maple/date
syrup or carob molasses (or liquid honey in non-vegan version)for eyes: white
sesame seeds, white poppy seeds, golden flaxseeds, red pepper, hemp seeds; you can also
make eyes with icingIn a bowl mix poppy seeds (or poppy seeds and teff
flour) with
syrup or molasses. Cookies made only with poppy seeds will be darker,
more black. I’ve made my spiders wtih teff, so they are a little
more brown. The mixture should be dense and sticky. Roll it between two pieces of cling film to a thickness of 2-3 mm. Cut spider shape.Gently lift the underside of the cling film and
very carefully remove cookies, one by one. At each cookie place two eyes made from white poppy seeds, white
sesame, golden flaxseed or red pepper.Bake cookies in the oven preheated to 160° C for 11-12 minutes.
Znajdź na stronieakcje promocyjne (26)babeczki i muffinki (8)chemia w żywności (16)chwasty, kwiaty, dzikie rośliny (9)ciasta kruche (12)ciasta ucierane (30)
ciastka i drobne wypieki (25)
czekolada (7)dania wegańskie (32)dania wegetariańskie (36)konkursy (4)kremy –
puddingi – budynie (2)książkowe inspiracje (11)
lody i
sorbety (2)makarony/kluski/pierogi (7) na słodko (86) na śniadanie (7)naleśniki/racuchy/placki (6)
napoje (3)orientalnie (2)pasztety/pasty/nadzienia (5)podstawowe (3)przekąski i dodatki (3)
ryby i owoce morza (3)sałatki i surówki (2)smażone (3)testy produktów (5)
torty (2)
trufle i inne drobnostki (5)wypieki (68)wypieki i desery z warzywami (8) z
owocami (33)zupy (14)ArchiwumArchiwumMoja druga książka (premiera 4 . 11.2015 r.)
Moja pierwsza książka (premiera 8 . 10.2014 r.)
Polub profil książki na FB
Tagi
amarantus bez
cukru bez glutenu bez
jajek bez
mleka bez
nabiału bez proszku/sody
cebula ciastka cynamon cytryna czekolada czosnek gałka muszkatołowa goździki imbir jabłka kakao karob
kasza jaglana kozieradka ksylitol kurkuma marchewka migdały miód mąka gryczana mąka kukurydziana
mąka migdałowa
mąka orkiszowa
mąka ryżowa mąka ziemniaczana
olej kokosowy orzechy owoce siemię lniane stewia syrop z agawy tofu truskawki wanilia wegańskie wegetariańskie zupa
śliwkiWarto zajrzećFood infoKuchnia EdukacyjnaKulinarna czytelnia