ßßß Cookit - przepis na Wegetariańska lasagne bolognese

Wegetariańska lasagne bolognese

nazwa

Wykonanie

Składniki
6 porcji, po 505 kcal
Wegetariański sos boloński
2 łyżki oliwy
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 marchewki
1 pietruszka
3 łodygi selera naciowego
1/4 szklanki zielonej soczewicy
1/4 szklanki czerwonej soczewicy
1/2 szklanki białego wina
1 szklanka bulionu
3 łyżeczki sosu worcestershire
1 szklanka przecieru (passaty) pomidorowej
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz, 1/2 łyżeczki papryki (słodkiej, ostrej lub wędzonej), 1 łyżeczka suszonego oregano
Sos beszamelowy
2 łyżki masła
1 i 1/2 łyżki mąki
325 ml mleka
szczypta soli
szczypta gałki muszkatołowej
oraz
8 płatów lasagne, ok. 9x17 cm (gotowych lub DOMOWYCH)
75 g tartego parmezanu lub grana padano
bazylia do dekoracji
Przygotowanie
Wegetariański sos boloński
Na oliwie w większym garnku z grubym dnem poddusić drobno posiekaną cebulę i czosnek. Marchewkę i pietruszkę obrać i rozdrobnić w melakserze lub zetrzeć na tarce. Rozdrobić selera (drobno posiekać na desce lub w melakserze). Warzywa dodać do garnka, wymieszać i smażyć na średnim ogniu przez 5 minut.
Dodać obydwie soczewice (suche), wymieszać i smażyć przez 2 minuty. Zwiększyć ogień, wlać wino, zagotować, następnie wlać gorący bulion, dodać sos worcestershire, passatę pomidorową i koncentrat, doprawić solą, pieprzem papryką i oregano.
Wymieszać, zagotować, przykryć, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez minimum 30 minut, w międzyczasie 2-3 razy zamieszać, w razie potrzeby, gdyby warzywa przywierały do dna garnka i były bardzo gęste, można dolewać trochę bulionu.
Sos beszamelowy
W średnim garnku dobrze rozgrzać masło, gdy będzie się gotować dodać mąkę i smażyć przez około minutę ciągle mieszając drewnianą łyżką.
Stopniowo wlewać mleko cały czas energicznie mieszając (najlepiej rózgą), aż sos będzie gładki.
Gotować na wolnym ogniu przez kilka minut aż zgęstnieje. Odstawić z ognia, doprawić solą i gałką muszkatołową.
Lasagne
Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (grzanie góra-dół bez termoobiegu). Przygotować żaroodporną formę o wymiarach około 20 x 25 cm. Wysmarować ją masłem, na dno wlać i rozprowadzić ok. 50 ml sosu beszamelowego, ułożyć 2 płaty lasagne obok siebie.
Rozprowadzić 1/4 sosu bolońskiego, następnie polać 1/4 sosu beszamelowego (nie trzeba go równo rozsmarowywać) i posypać 1/4 tartego sera. Zrobić jeszcze dodatkowe 3 takie same warstwy (makaron, sos boloński, beszamelowy i tarty parmezan).
Tak złożoną lasagne włożyć do piekarnika i piec 40 minut (w połowie czasu pieczenia przykryć folią aluminiową). Udekorować bazylią i podawać.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/przepis/wegetarianska-lasagne-bolognese