Wykonanie
Składniki6 porcji, po 505 kcalWegetariański
sos boloński2 łyżki
oliwy1
cebula2 ząbki
czosnku2
marchewki1
pietruszka3
łodygi selera naciowego1/4 szklanki
zielonej soczewicy1/4 szklanki
czerwonej soczewicy1/2 szklanki
białego wina1 szklanka
bulionu3 łyżeczki
sosu worcestershire1 szklanka przecieru (passaty) pomidorowej2 łyżeczki
koncentratu pomidorowegosól,
pieprz, 1/2 łyżeczki
papryki (słodkiej, ostrej lub wędzonej), 1 łyżeczka
suszonego oreganoSos beszamelowy2 łyżki
masła1 i 1/2 łyżki
mąki325 ml
mlekaszczypta
soliszczypta
gałki muszkatołowejoraz8 płatów lasagne, ok. 9x17 cm (gotowych lub DOMOWYCH)75 g tartego
parmezanu lub
grana padanobazylia do dekoracjiPrzygotowanieWegetariański
sos bolońskiNa
oliwie w większym garnku z grubym dnem poddusić drobno posiekaną
cebulę i
czosnek.
Marchewkę i
pietruszkę obrać i rozdrobnić w melakserze lub zetrzeć na tarce. Rozdrobić
selera (drobno posiekać na desce lub w melakserze). Warzywa dodać do garnka, wymieszać i smażyć na średnim ogniu przez 5 minut.Dodać obydwie
soczewice (suche), wymieszać i smażyć przez 2 minuty. Zwiększyć ogień, wlać
wino, zagotować, następnie wlać gorący
bulion, dodać
sos worcestershire, passatę
pomidorową i koncentrat, doprawić
solą,
pieprzem papryką i
oregano.Wymieszać, zagotować, przykryć, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez minimum 30 minut, w międzyczasie 2-3
razy zamieszać, w razie potrzeby, gdyby warzywa przywierały do dna garnka i były bardzo gęste, można dolewać trochę
bulionu.
Sos beszamelowyW średnim garnku dobrze rozgrzać
masło, gdy będzie się gotować dodać
mąkę i smażyć przez około minutę ciągle mieszając drewnianą łyżką.Stopniowo wlewać
mleko cały czas energicznie mieszając (najlepiej rózgą), aż sos będzie gładki.Gotować na wolnym ogniu przez kilka minut aż zgęstnieje. Odstawić z ognia, doprawić
solą i
gałką muszkatołową.LasagnePiekarnik nagrzać do 175 stopni C (grzanie góra-dół bez termoobiegu). Przygotować żaroodporną formę o wymiarach około 20 x 25 cm. Wysmarować ją
masłem, na dno wlać i rozprowadzić ok. 50 ml
sosu beszamelowego, ułożyć 2 płaty lasagne obok siebie.Rozprowadzić 1/4
sosu bolońskiego, następnie polać 1/4
sosu beszamelowego (nie trzeba go równo rozsmarowywać) i posypać 1/4 tartego
sera. Zrobić jeszcze dodatkowe 3 takie same warstwy (
makaron,
sos boloński, beszamelowy i tarty
parmezan).Tak złożoną lasagne włożyć do piekarnika i piec 40 minut (w połowie czasu pieczenia przykryć folią aluminiową). Udekorować
bazylią i podawać.