Wykonanie
Do tej
pory najczęściej robiłam lazanię z
mięsem mielonym w
sosie pomidorowym albo ze
szpinakiem i
ricottą w
sosie beszamelowym. Ale ostatnio pomyślałam, żeby połączyć obydwie te wersje. Pierwszą warstwę zrobiłam
mięsną bo
mięso jest cięższe i bałam się, że
szpinak go nie uniesie. Całość zalałam
sosem besamelowym. Lazania w tej wersji wyszła mi znakomita i smakowała nawet mojej mamie, która jest bardzo wybredna i nie lubi
mięsa mielonego w
sosie bolońskim.
Składniki:12 płatów
makaronu do lazanii500 g
szpinaku500 g
mięsa mielonego2 ząbki
czosnkuoliwałyżka
masła3 łyżki
koncentratu pomidorowegobazyliasól,
pieprzżółty serSkładniki na
sos beszamelowy:1
cebula1 łyżka
mąki100 ml
bulionu250 ml
śmietany (można zastąpić
mlekiem)
gałka muszkatołowasól,
pieprzMięso mielone podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu z dodatkiem
czosnku. Dodać
koncentrat pomidorowy i chwilę dusić. Doprawić
solą,
pieprzem i
bazylią.
Szpinak udusić na
maśle z dodatkiem
czosnku. Doprawić
solą i
pieprzem.
Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na reszcie rozgrzanej
oliwy. Oprószyć
mąką, chwilę smażyć. Następnie wlać
bulion i wymieszać. Chwilę gotować. Dodać
śmietanę lub
mleko, wymieszać. Gotować aż zgęstnieje. Trzeba uważać żeby nie zrobiły się grudki. W tym, celu należy energicznie mieszać sos, najlepiej trzepaczką. Doprawić do smaku
solą, gałką i
pieprzem.Na kwadratowej blaszce układać płaty lazanii, posmarować
sosem beszamelowym, wyłożyć
mięso i przykryć kolejną warstwą
makaronu. Posmarować sosem, wyłożyć
szpinak i ponownie przykryć
makaronem. Wylać resztę sosu tak aby
makaron był dokladnie nim przykryty. Sosu powinno być trochę więcej gdyż wsiąknie w
makaron. 5 minut przed wyjęciem laznii z pieca posypać wierzch
startym serem. Trzymać w piekarniku aż się dokładnie rozpuści.Smacznego:)