ßßß Cookit - przepis na Lazania z mięsem i szpinakiem

Lazania z mięsem i szpinakiem

nazwa

Wykonanie

Do tej pory najczęściej robiłam lazanię z mięsem mielonym w sosie pomidorowym albo ze szpinakiem i ricottą w sosie beszamelowym. Ale ostatnio pomyślałam, żeby połączyć obydwie te wersje. Pierwszą warstwę zrobiłam mięsną bo mięso jest cięższe i bałam się, że szpinak go nie uniesie. Całość zalałam sosem besamelowym. Lazania w tej wersji wyszła mi znakomita i smakowała nawet mojej mamie, która jest bardzo wybredna i nie lubi mięsa mielonego w sosie bolońskim.
Składniki:
12 płatów makaronu do lazanii
500 g szpinaku
500 g mięsa mielonego
2 ząbki czosnku
oliwa
łyżka masła
3 łyżki koncentratu pomidorowego
bazylia
sól, pieprz
żółty ser
Składniki na sos beszamelowy:
1 cebula
1 łyżka mąki
100 ml bulionu
250 ml śmietany (można zastąpić mlekiem)
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
Mięso mielone podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu z dodatkiem czosnku. Dodać koncentrat pomidorowy i chwilę dusić. Doprawić solą, pieprzem i bazylią. Szpinak udusić na maśle z dodatkiem czosnku. Doprawić solą i pieprzem.
Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na reszcie rozgrzanej oliwy. Oprószyć mąką, chwilę smażyć. Następnie wlać bulion i wymieszać. Chwilę gotować. Dodać śmietanę lub mleko, wymieszać. Gotować aż zgęstnieje. Trzeba uważać żeby nie zrobiły się grudki. W tym, celu należy energicznie mieszać sos, najlepiej trzepaczką. Doprawić do smaku solą, gałką i pieprzem.
Na kwadratowej blaszce układać płaty lazanii, posmarować sosem beszamelowym, wyłożyć mięso i przykryć kolejną warstwą makaronu. Posmarować sosem, wyłożyć szpinak i ponownie przykryć makaronem. Wylać resztę sosu tak aby makaron był dokladnie nim przykryty. Sosu powinno być trochę więcej gdyż wsiąknie w makaron. 5 minut przed wyjęciem laznii z pieca posypać wierzch startym serem. Trzymać w piekarniku aż się dokładnie rozpuści.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2012/01/Lazania-z-miesem-i-szpinakiem.html