Wykonanie
LasagneSkładniki1 opakowanie
makaronu lasagne
sos pomidorowy400g
mięsa mielonego2
cebulepuszka
pomidorów3 łyżeczki
koncentratu pomidorowego1
marchewka100 g
wędzonego boczkupieprz,
sólsos beszamelowy3 łyżki
masła2 łyżki
mąki2 szklanki
mlekagałka muszkatołowapieprzsólsos
szpinakowyszpinak mrożony ze
śmietaną i
czosnkiem1
cebulasól,
pieprz,
czosnekSposób przygotowaniaKrok 1Pokrojony w kostkę
boczek wrzucić na patelnię, lekko podsmażyć, dołożyć
mięso mielone i warzywa. Podsmażyć. Dodać
pomidory i koncentrat. Przyprawić do smaku.Krok 2
Masło rozpuścić na patelni, wsypać
mąkę i przez chwilę podsmażać. Zalać
mlekiem i energicznie mieszać, aby nie powstały grudki. Doprawić do smaku.Krok 3
szpinak podsmażyć z
cebulą na patelni, doprawić do smaku
solą i
pieprzem.Krok 4W naczyniu do zapiekania ułożyć warstwę
makaronu potem 1/3
sosu pomidorowego, znów
makaron i 1/3
sosu beszamelowego i tak na zmianę. w ostatniej warstwie ułożyć
szpinak i przykryć go
makaronem, polać
sosem beszamelowym. Posypać
serem i zapiekać około 45 minut. Wyjąć z piekarnika i odczekać 5 minut przed podaniem.