ßßß Cookit - przepis na Lasagne mięsno-szpinakowe

Lasagne mięsno-szpinakowe

nazwa

Wykonanie

Jak już nie raz pisałam, uwielbiam wszelkie makarony. Choć te zapiekane najmniej, ale tylko dlatego, że nie jestem w stanie ich dużo zjeść, a chcę. Po prostu za szybko mnie zapełniają. Ale ta lasagne jakoś weszła mi cała. Oczywiście specjalistą od takich rzeczy w domu jest mój mąż, który wykonał tę cudowną potrawę. Na prawdę gorąco polecam.
Przepis dodaję do konkursu z Lubellą, stąd dodatkowe zdjęcie samego makaronu :).
Składniki:
- makaron lasagne (u mnie Lubella),
- 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego,
- 1 duża cebula,
- 3 marchewki,
- 1 puszka pomidorów (najlepsze Pelatti),
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- sól, pieprz, słodka papryka,
- 2-3 ząbki czosnku,
- szpinak mrożony w sosie śmietanowym,
- 2 łyżki masła,
- mąka wedle potrzeby,
- 2 szklanki mleka,
- 200 g serka mascarpone,
- gałka muszkatułowa,
- tłuszcz do nasmarowania,
- 20 dag sera żółtego (np. gouda).
Sposób wykonania:
Najpierw przygotowujemy dwa rodzaje farszu, mięsny i szpinakowy, które kładziemy naprzemiennie. Aby wykonać farsz mięsny, mięso mielone dodatkowo mielimy, by pozbyć się wszelkich grudek. Na głębokiej patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, dodajemy mięso i pokrojoną w kostkę marchew. Po 5 minutach dodajemy pomidory i koncentrat pomidorowy. Wsypujemy przyprawy i dusimy do momentu zgęstnienia sosu i jego odparowania.
W osobnym garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy drobno posiekany czosnek. Krótko podsmażamy i dodajemy szpinak. Przyprawiamy solą i pieprzem.
W trzecim garnku przygotowujemy sos beszamelowy. Rozpuszczamy masło i dodajemy powoli tyle mąki, by otrzymać zasmażkę. Stopniowo dolewamy mleko, cały czas mieszając, by nie powstały grudki. Na koniec dodajemy serek mascarpone i go rozpuszczamy. Przyprawiamy solą, pieprzem i sporą ilością gałki muszkatułowej.
Makaron blanszujemy wg przepisu na opakowaniu. Ja miałam makaron Lubelli, który należy po kilka płatów podgotować chwilę w osolonym wrzątku. Przygotowujemy naczynie żaroodporne, które smarujemy tłuszczem. Kładziemy jeden płat makaronu, następnie warstwę mięsa i odrobinę sosu beszamelowego, znów płat makaronu, potem warstwa szpinaku, i znów makaron, mięso, sos, makaron, szpinak i na koniec przykrywamy makaronem. Całość polewamy sosem beszamelowym i posypujemy startym serem.
Lasagne zapiekamy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Przepis dodaję do akcji:
Źródło:http://tygryski-to-lubia.blogspot.com/2012/08/lasagne-miesno-szpinakowe.html