ßßß
Składniki:- makaron lasagne (u mnie Lubella),- 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego,- 1 duża cebula,- 3 marchewki,- 1 puszka pomidorów (najlepsze Pelatti),- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,- sól, pieprz, słodka papryka,- 2-3 ząbki czosnku,- szpinak mrożony w sosie śmietanowym,- 2 łyżki masła,- mąka wedle potrzeby,- 2 szklanki mleka,- 200 g serka mascarpone,- gałka muszkatułowa,- tłuszcz do nasmarowania,- 20 dag sera żółtego (np. gouda).Sposób wykonania:Najpierw przygotowujemy dwa rodzaje farszu, mięsny i szpinakowy, które kładziemy naprzemiennie. Aby wykonać farsz mięsny, mięso mielone dodatkowo mielimy, by pozbyć się wszelkich grudek. Na głębokiej patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, dodajemy mięso i pokrojoną w kostkę marchew. Po 5 minutach dodajemy pomidory i koncentrat pomidorowy. Wsypujemy przyprawy i dusimy do momentu zgęstnienia sosu i jego odparowania.W osobnym garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy drobno posiekany czosnek. Krótko podsmażamy i dodajemy szpinak. Przyprawiamy solą i pieprzem.W trzecim garnku przygotowujemy sos beszamelowy. Rozpuszczamy masło i dodajemy powoli tyle mąki, by otrzymać zasmażkę. Stopniowo dolewamy mleko, cały czas mieszając, by nie powstały grudki. Na koniec dodajemy serek mascarpone i go rozpuszczamy. Przyprawiamy solą, pieprzem i sporą ilością gałki muszkatułowej.Makaron blanszujemy wg przepisu na opakowaniu. Ja miałam makaron Lubelli, który należy po kilka płatów podgotować chwilę w osolonym wrzątku. Przygotowujemy naczynie żaroodporne, które smarujemy tłuszczem. Kładziemy jeden płat makaronu, następnie warstwę mięsa i odrobinę sosu beszamelowego, znów płat makaronu, potem warstwa szpinaku, i znów makaron, mięso, sos, makaron, szpinak i na koniec przykrywamy makaronem. Całość polewamy sosem beszamelowym i posypujemy startym serem.Lasagne zapiekamy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Przepis dodaję do akcji: