Wykonanie
Jak już nie raz
pisałam, uwielbiam wszelkie
makarony. Choć te zapiekane najmniej, ale tylko dlatego, że nie jestem w stanie ich dużo zjeść, a chcę. Po prostu za szybko mnie zapełniają. Ale ta lasagne jakoś weszła mi cała. Oczywiście specjalistą od takich rzeczy w domu jest mój mąż, który wykonał tę cudowną potrawę. Na prawdę gorąco polecam.Przepis dodaję do konkursu z Lubellą, stąd dodatkowe zdjęcie samego
makaronu :).
Składniki:-
makaron lasagne (u mnie Lubella),- 500 g
mielonego mięsa wieprzowo-wołowego,- 1 duża
cebula,- 3
marchewki,- 1 puszka
pomidorów (najlepsze Pelatti),- 1 łyżka
koncentratu pomidorowego,-
sól,
pieprz,
słodka papryka,- 2-3 ząbki
czosnku,-
szpinak mrożony w sosie
śmietanowym,- 2 łyżki
masła,-
mąka wedle potrzeby,- 2 szklanki
mleka,- 200 g
serka mascarpone,- gałka muszkatułowa,- tłuszcz do nasmarowania,- 20 dag
sera żółtego (np. gouda).Sposób wykonania:Najpierw przygotowujemy dwa rodzaje farszu,
mięsny i
szpinakowy, które kładziemy naprzemiennie. Aby wykonać farsz
mięsny,
mięso mielone dodatkowo mielimy, by pozbyć się wszelkich grudek. Na głębokiej patelni podsmażamy
cebulę pokrojoną w kostkę, dodajemy
mięso i pokrojoną w kostkę
marchew. Po 5 minutach dodajemy
pomidory i
koncentrat pomidorowy. Wsypujemy
przyprawy i dusimy do momentu zgęstnienia sosu i jego odparowania.W osobnym garnku rozgrzewamy
olej i wrzucamy drobno posiekany
czosnek. Krótko podsmażamy i dodajemy
szpinak. Przyprawiamy
solą i
pieprzem.W trzecim garnku przygotowujemy
sos beszamelowy. Rozpuszczamy
masło i dodajemy powoli tyle
mąki, by otrzymać zasmażkę. Stopniowo dolewamy
mleko, cały czas mieszając, by nie powstały grudki. Na koniec dodajemy
serek mascarpone i go rozpuszczamy. Przyprawiamy
solą,
pieprzem i sporą ilością
gałki muszkatułowej.
Makaron blanszujemy wg przepisu na opakowaniu. Ja miałam
makaron Lubelli, który należy po kilka płatów podgotować chwilę w osolonym wrzątku. Przygotowujemy naczynie żaroodporne, które smarujemy tłuszczem. Kładziemy jeden płat
makaronu, następnie warstwę
mięsa i odrobinę
sosu beszamelowego, znów płat
makaronu,
potem warstwa
szpinaku, i znów
makaron,
mięso, sos,
makaron,
szpinak i na koniec przykrywamy
makaronem. Całość polewamy
sosem beszamelowym i posypujemy
startym serem.Lasagne zapiekamy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Przepis dodaję do akcji: