Wykonanie
Pyszny obiad dla całej rodziny. Robi się bardzo szybko i chociaż wygląda na trudny w rzeczywistości i z pomocą
Męża jest bardzo prosty do wykonania.
Cannelloni to włoski
makaron w kształcie dużej rury - jakieś 3 cm średnicy. Najczęściej bywa podawany nadziewany, a można go nadziać wszystkim :) Dzisiaj najprostsza wersja z sosem bolognese ;)
Składniki:opakowanie
makaronu cannelloniporcja
mięsa mielonegosos do spaghetti bolognese (w torebce)
cebula3 ząbki
czosnkusos beszamelowyser żółtySos beszamelowy:3 łyżki
masła4-5 łyżek
mąkiszklanka zimnego
mlekapieprzsólgałka muszkatołowaPrzygotowanie:
Sos beszamelowy, bo od niego najlepiej jest rozpocząć nasze zmagania z
cannelloni.W rondelku na małym ogniu roztapiamy
masło, dodajemy do niego
mąkę i mieszamy, żeby nie było grudek. Gdy
masło połączy się z
mąką, wlewamy powoli zimne
mleko i mieszamy.Doprawiamy i gotujemy aż zgęstnieje. I beszamel jest gotowy ;)Na całe opakowanie
makaronu trzeba przygotować podwójną ilość beszamelu.Sos bolognese robimy na dużej patelni. Na
oleju z pestek
winogron podsmażamy pokrojoną w kostkę
cebulkę i przeciśnięty przez praskę
czosnek. Dodajemy do nich
mięso mielone i całość podsmażamy.Sos z
torebki rozprowadzamy w wodzie. Kiedy
mięso będzie miękkie wlewamy sos i całość dusimy 15 minut.Przestudzonym nadzieniem mięsnym nadziewamy nieugotowane rury
makaronowe i układamy je w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Mąż jest idealnym pomocnikiem przy nadziewaniu
makaronowych rur;)Nadziane i ułożone w naczyniu rury
makaronowe polewamy dokładnie beszamelem. Przykrywamy i zapiekamy całość 40 minut w 200 stopniach.
Potem odkrywamy i posypujemy startym
żółtym serem i zapiekamy nadal jeszcze 20 minut.Można podawać ze świeżą, posiekaną
bazylią.Pycha ;)