Wykonanie
Chyba każdy ma swój przepis na lazanię. Moja musi zawierać
sos beszamelowy i
mozzarellę. Do przygotowania
mięsnego sosu możemy użyć
pomidorów w dowolnej postaci: koncentratu, przecieru,
pomidorów świeżych lub z puszki, passaty...Jeśli zależy nam na tym, aby lazania się nie rozpadła, warto ułożyć jej płaty na przemian - pierwszą warstwę poziomo, drugą pionowo, trzecią znów poziomo. Dobrze też nie przesadzić z ilością beszamelu i troszkę ją przestudzić po wyciągnięciu z piekarnika. Smacznego:) dla 2-3 osób:ok. 8 płatów lazanii
cebula500 g
mięsa mielonego4 łyżki
koncentratu pomidorowego (do smaku)
oregano,
sól,
pieprz, granulowany
czosnek, na
sos beszamelowy: 2 łyżki
mąki, 2 łyżki
masła, 500 ml
mleka,
sól,
pieprz,
gałka muszkatołowastarta
mozzarella i
parmezanCebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć. Dodać
mięso, doprawić; gdy będzie już miękkie, dodać koncentrat do smaku. Beszamel: Z
mąki i
masła zrobić zasmażkę, zestawić z ognia, wlać
mleko i rozmieszać trzepaczką. Postawić na ogień i mieszać do momentu zgęstnienia. Doprawić. W tym samym czasie można ugotować
makaron, uważając, by płaty lazanii się nie posklejały (dobrze wlać do
wody trochę
oleju). W naczyniu delikatnie posmarowanym beszamelem układać płaty lazanii, na nich trochę beszamelu i
sera,
mięso, kolejne płaty... Na końcu polać beszamelem i posypać
serem. Piec ok 20 min w temp 180 stopni.