ßßß Cookit - przepis na lazania

lazania

nazwa

Wykonanie

Chyba każdy ma swój przepis na lazanię. Moja musi zawierać sos beszamelowy i mozzarellę. Do przygotowania mięsnego sosu możemy użyć pomidorów w dowolnej postaci: koncentratu, przecieru, pomidorów świeżych lub z puszki, passaty...Jeśli zależy nam na tym, aby lazania się nie rozpadła, warto ułożyć jej płaty na przemian - pierwszą warstwę poziomo, drugą pionowo, trzecią znów poziomo. Dobrze też nie przesadzić z ilością beszamelu i troszkę ją przestudzić po wyciągnięciu z piekarnika. Smacznego:) dla 2-3 osób:
ok. 8 płatów lazanii
cebula
500 g mięsa mielonego
4 łyżki koncentratu pomidorowego (do smaku)
oregano, sól, pieprz, granulowany czosnek, na sos beszamelowy: 2 łyżki mąki, 2 łyżki masła, 500 ml mleka, sól, pieprz, gałka muszkatołowa
starta mozzarella i parmezan
Cebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć. Dodać mięso, doprawić; gdy będzie już miękkie, dodać koncentrat do smaku. Beszamel: Z mąki i masła zrobić zasmażkę, zestawić z ognia, wlać mleko i rozmieszać trzepaczką. Postawić na ogień i mieszać do momentu zgęstnienia. Doprawić. W tym samym czasie można ugotować makaron, uważając, by płaty lazanii się nie posklejały (dobrze wlać do wody trochę oleju). W naczyniu delikatnie posmarowanym beszamelem układać płaty lazanii, na nich trochę beszamelu i sera, mięso, kolejne płaty... Na końcu polać beszamelem i posypać serem. Piec ok 20 min w temp 180 stopni.
Źródło:http://lekcjewkuchni.blogspot.com/2014/09/lazania.html