Wykonanie
Uwielbiamy lazanię w klasycznej postaci, ale ostatnio miałam ochotę na jej inną formę. Została mi pojedyncza
pierś z kurczaka, postanowiłam więc przyrządzić tę włoską zapiekankę właśnie z drobiowym
mięsem i warzywami. Było pyszne, naprawdę polecam, smacznego:)pojedyncza
pierś z kurczaka,słoiczek
koncentratu pomidorowego,około 1/3 szklanki
śmietanki 18% (lub do smaku),kilka łyżek
groszku,3 gałązki
selera naciowego,duża
cebula,2 - 3 ząbki
czosnku,3
marchewki,łyżka
mąki,około 8 płatów lazanii,starty
parmezan i
mozzarella,
sól,
pieprz,
oregano, suszona
bazylia,
przyprawa do drobiu na
sos beszamelowy: 2 szklanki
mleka, 2 czubate łyżki
masła, 2 czubate łyżki
mąki,
sól,
pieprz,
gałka muszkatołowaKurczaka pokroić w kostkę, posypać
przyprawą do drobiu.
Seler,
marchewkę i
cebulę pokroić w kostkę i usmażyć razem z
mięsem. Na koniec dodać drobno posiekany
czosnek, krótko przesmażyć, doprawić całość
solą i
pieprzem. Dodać koncentrat (można dolać troszkę
wody lub
bulionu), a następnie
śmietankę rozmieszaną z
mąką. Dorzucić
groszek, wymieszać, poczekać aż sos zgęstnieje. Przygotować
sos beszamelowy: z
masła i
mąki zrobić zasmażkę, zdjąć z ognia, wlać
mleko, dokładnie wymieszać trzepaczką, postawić na ogień i mieszać do momentu zgęstnienia (około 10 minut). Gotowy sos doprawić
solą,
pieprzem i
gałką muszkatołową. Płaty lazanii podgotować parę minut. W naczyniu do zapiekania układać warstwami
makaron, sos z
mięsa, beszamel i
ser. Jeśli nie chcemy, by lazania po ugotowaniu się rozpadała, warto płaty
makaronu ułożyć na przemian pionowo i poziomo. Zapiekać około 20-30 minut w temp. 180 stopni.