Wykonanie
Przynajmniej raz w tygodniu gotuję po włosku - tym razem padło na pyszne
cannelloni z mięsnym farszem. Zdecydowanie wolę nadziewać wcześniej podgotowane rurki, chociaż wiem, ze niektórzy nadziewają surowy
makaron. Rurki nie muszą być jednak zupełnie miękkie, wyciągam je z
wody jeszcze minutkę przed tym, jak zrobią się al dente. Smacznego:) dla 3 osób:ok. 13-15 rurek
cannelloni,
cebula,500 g
mięsa mielonego,mały słoiczek
koncentratu pomidorowego (do smaku)
oregano,
sól,
pieprz, granulowany
czosnek na
sos beszamelowy: 2 łyżki
mąki, 2 łyżki
masła, 500 ml
mleka,
sól,
pieprz,
gałka muszkatołowastarta
mozzarella i
parmezanCebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć. Dodać
mięso, doprawić; gdy będzie już miękkie, dodać koncentrat do smaku (można dolać troszkę
wody). Beszamel: Z
mąki i
masła zrobić zasmażkę, zestawić z ognia, wlać
mleko i rozmieszać trzepaczką. Postawić na ogień i mieszać do momentu zgęstnienia. Doprawić. W tym samym czasie można ugotować
makaron, uważając, by rurki się nie posklejały (dobrze wlać do
wody trochę
oleju). Każda rurkę nadziewać mięsnym farszem (najwygodniej łyżeczką). W naczyniu delikatnie posmarowanym beszamelem układać
makaron, na nim trochę beszamelu i
sera, znów
makaron, beszamel i
ser. Piec ok. 15- 20 min w temp 180 stopni.