ßßß Cookit - przepis na cannelloni z mięsem mielonym

cannelloni z mięsem mielonym

nazwa

Wykonanie

Przynajmniej raz w tygodniu gotuję po włosku - tym razem padło na pyszne cannelloni z mięsnym farszem. Zdecydowanie wolę nadziewać wcześniej podgotowane rurki, chociaż wiem, ze niektórzy nadziewają surowy makaron. Rurki nie muszą być jednak zupełnie miękkie, wyciągam je z wody jeszcze minutkę przed tym, jak zrobią się al dente. Smacznego:) dla 3 osób:
ok. 13-15 rurek cannelloni,
cebula,
500 g mięsa mielonego,
mały słoiczek koncentratu pomidorowego (do smaku)
oregano, sól, pieprz, granulowany czosnek na sos beszamelowy: 2 łyżki mąki, 2 łyżki masła, 500 ml mleka, sól, pieprz, gałka muszkatołowa
starta mozzarella i parmezan
Cebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć. Dodać mięso, doprawić; gdy będzie już miękkie, dodać koncentrat do smaku (można dolać troszkę wody). Beszamel: Z mąki i masła zrobić zasmażkę, zestawić z ognia, wlać mleko i rozmieszać trzepaczką. Postawić na ogień i mieszać do momentu zgęstnienia. Doprawić. W tym samym czasie można ugotować makaron, uważając, by rurki się nie posklejały (dobrze wlać do wody trochę oleju). Każda rurkę nadziewać mięsnym farszem (najwygodniej łyżeczką). W naczyniu delikatnie posmarowanym beszamelem układać makaron, na nim trochę beszamelu i sera, znów makaron, beszamel i ser. Piec ok. 15- 20 min w temp 180 stopni.
Źródło:http://lekcjewkuchni.blogspot.com/2014/11/cannelloni-z-miesem-mielonym.html