Wykonanie
Składniki6 porcji, po 392 kcal2 łyżki
oliwy1
cebula2 ząbki
czosnku2
marchewki1
pietruszka3
łodygi selera naciowego1/4 szklanki
zielonej soczewicy1/4 szklanki
czerwonej soczewicy1/2 szklanki
białego wina1 szklanka
bulionu3 łyżeczki
sosu worcestershire1 szklanka przecieru (passaty) pomidorowej2 łyżeczki
koncentratu pomidorowegosól,
pieprz, 1/2 łyżeczki
papryki (słodkiej, ostrej lub wędzonej), 1 łyżeczka
suszonego oreganoNa
makaron75 g
makaronu spaghetti na porcję1 łyżka tartego
parmezanu na porcję
bazyliaPrzygotowanieNa
oliwie w większym garnku z grubym dnem poddusić drobno posiekaną
cebulę i
czosnek.
Marchewkę i
pietruszkę obrać i rozdrobnić w melakserze lub zetrzeć na tarce. Rozdrobić
selera (drobno posiekać na desce lub w melakserze). Warzywa dodać do garnka, wymieszać i smażyć na średnim ogniu przez 5 minut.Dodać obydwie
soczewice (suche), wymieszać i smażyć przez 2 minuty. Zwiększyć ogień, wlać
wino, zagotować, następnie wlać gorący
bulion, dodać
sos worcestershire, passatę
pomidorową i koncentrat, doprawić
solą,
pieprzem papryką i
oregano.Wymieszać, zagotować, przykryć, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez minimum 30 minut, w międzyczasie 2-3
razy zamieszać, w razie potrzeby, gdyby warzywa przywierały do dna garnka i były bardzo gęste, można dolewać trochę
bulionu.Spaghetti z wegetariańskim bolognese
Makaron ugotować al dente, odcedzić zachowując ok. 1 łyżkę
wody z
makaronu na porcję.Do garnka po
makaronie włożyć odpowiednią ilość porcji sosu, zagotować, dodając w razie potrzeby
wodę z
makaronu aby sos miał odpowiednią konsystencję.
Makaron wyłożyć do talerzy, polać sosem, posypać tartym
parmezanem i posiekaną
bazylią.