ßßß Cookit - przepis na Wegetariańskie spaghetti bolognese

Wegetariańskie spaghetti bolognese

nazwa

Wykonanie

Składniki
6 porcji, po 392 kcal
2 łyżki oliwy
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 marchewki
1 pietruszka
3 łodygi selera naciowego
1/4 szklanki zielonej soczewicy
1/4 szklanki czerwonej soczewicy
1/2 szklanki białego wina
1 szklanka bulionu
3 łyżeczki sosu worcestershire
1 szklanka przecieru (passaty) pomidorowej
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz, 1/2 łyżeczki papryki (słodkiej, ostrej lub wędzonej), 1 łyżeczka suszonego oregano
Na makaron
75 g makaronu spaghetti na porcję
1 łyżka tartego parmezanu na porcję
bazylia
Przygotowanie
Na oliwie w większym garnku z grubym dnem poddusić drobno posiekaną cebulę i czosnek. Marchewkę i pietruszkę obrać i rozdrobnić w melakserze lub zetrzeć na tarce. Rozdrobić selera (drobno posiekać na desce lub w melakserze). Warzywa dodać do garnka, wymieszać i smażyć na średnim ogniu przez 5 minut.
Dodać obydwie soczewice (suche), wymieszać i smażyć przez 2 minuty. Zwiększyć ogień, wlać wino, zagotować, następnie wlać gorący bulion, dodać sos worcestershire, passatę pomidorową i koncentrat, doprawić solą, pieprzem papryką i oregano.
Wymieszać, zagotować, przykryć, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez minimum 30 minut, w międzyczasie 2-3 razy zamieszać, w razie potrzeby, gdyby warzywa przywierały do dna garnka i były bardzo gęste, można dolewać trochę bulionu.
Spaghetti z wegetariańskim bolognese
Makaron ugotować al dente, odcedzić zachowując ok. 1 łyżkę wody z makaronu na porcję.
Do garnka po makaronie włożyć odpowiednią ilość porcji sosu, zagotować, dodając w razie potrzeby wodę z makaronu aby sos miał odpowiednią konsystencję.
Makaron wyłożyć do talerzy, polać sosem, posypać tartym parmezanem i posiekaną bazylią.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/przepis/wegetarianskie-spaghetti-bolognese