Wykonanie
Soczewica i
pieczarki to wyjątkowo zgrany duet i często wystepuję u mnie w tym zestawieniu. Niestety, wizualnie jest to porażka. Zarówno
pieczarki jak i
zielona soczewica zabarwiają potrawy na
burawy kolor. A jak wiadomo jemy też oczami dlatego próbowałam ratować wygląd tej zupy dodając
pomidory. Nie wyszło idealnie, na szczęście smak zrekompensował ten" nie wyjściowy"wygląd. Podczas jedzenia kołatała mi w głowie myśl, że tak smakuje zdrowie: dużo składników, zdrowych składników,
zero chemii, aromat naturalnych
ziół i czysty, niczym nie obiążony smak.
Składniki:100 g
soczewicy100 g
makaronu5-6
pieczarek1
cebulakawałek
pora1
marchewkakawałek
pietruszki2
łodygi selera naciowego4 łyżki passaty pomidorowej2 ząbki
czosnku1 łyżka
bazyliisól,
pieprz1 l
bulionuW garnku rozgrzać łyżkę
oliwy. Wrzucić pokrojoną
cebulę i
czosnek oraz startą
marchewkę, i
pietruszkę. Wszystko smażyć chwilę, zalać
bulionem, zagotować. Dodać
selera naciowego,
pora i
bazylię i gotować na małym ogniu ok. 30 min. Zupę dopełnić
wodą. Po tym czasie dodać opłukaną
soczewicę i gotować jeszcze ok. 10 min. Dodać pokrojone
pieczarki i
makaron oraz passatę. Gotować, do pożądanej miękkości
makaronu. Przyprawić do smaku
solą i
pieprzem.Smacznego:)