Wykonanie
To moja wersja dania obecnego w wielu włoskich domach. Oryginalnie zawiera mniej składników (i trochę inne), ale o tej
porze roku aż grzech nie korzystać z dostępnych tak krótko warzyw, np.
cukinii.Użyłam
razowego makaronu gryczanego, który nadaje daniu specyficzny smak, podobnie jak
seler naciowy, polecam. Całość smakuje bardzo dobrze - a jest tak łatwa w przygotowaniu. W tym wypadku siła tkwi w prostocie.
- mała
cebula- 2 ząbki
czosnku- 3-4
łodygi selera naciowego- 1/2 średniej
cukinii- kilka liści
kapusty- 60g drobnego
makaronu (użyłam
razowych muszelek gryczanych)- puszka
soczewicy-
sól,
pieprz- świeża
bazyliaW garnku zeszklić posiekaną
cebulę i wyciśnięty
czosnek.Dodać
seler naciowy; zalać
wodą (ew.
bulionem) i gotować przez kilka minut.Dorzucić
cukinię pokrojoną w kostkę i poszatkowaną
kapustę. Gotować do miękkości.Kilka minut przed końcem gotowania wrzucić
makaron, na koniec odsączoną
soczewicę i część
bazylii.Doprawić i podawać ozdobione resztą
bazylii.Czas przygotowania: 30 minutLiczba porcji: 2Kaloryczność jednej porcji: 270 kcal