Wykonanie
Na obiady bardzo lubię jeść kremy, bo są zdrowe, pyszne i szybkie. Wczoraj naszła mnie ochota na krem z
soczewicy, tak żeby było, że czasami zdrowo się odżywiam.
Soczewica to roślina podobna w smaku do naszej
fasoli tylko dużo mniejsza. Zawiera dużo składników mineralnych oraz witamin takich jak A, PP, C, B1 czy B6. Skoro już wiemy jaka jest zdrowa, musimy tylko jeść ją częściej :)Generalnie większość kremów przyprawiam na ostro, bo gdy nie są za dobrze doprawione kojarzą mi się z papką dla dzieci.
Składniki:puszka
soczewicy2
cebule3 duże ząbki
czosnku1 mały
por2
marchewkimały
kefircurrypieprz,
sól*opcjonalnie- jak ktoś ma to
garam masala*
pietruszkaCebule,
czosnek,
marchewki i
pora pokroić i wrzucić do garnka z zimną
wodą, dodać dokładnie opłukaną
soczewicę, dodać łyżeczkę
curry,szczyptę woli i wszystko zagotować. Całość gotować pod przykrywką do czasu, aż wszystkie warzywa zmiękną. Najdłużej gotuje się
marchewka, więc to na niej możemy sprawdzać czy już wszystko jest miękkie. Plusem takich zup jest to, że kiedy się gotują możemy robić zupełnie coś innego, a nawet jak by się rozgotowały to i tak nic się nie dzieje bo będzie z nich krem. Gdy już wszystkie warzywa są ugotowane, trzeba przelać wszystko przez sitko do innego garnka. Zawartość sitka wrzucić do miksera, dolewając trochę
wody z garnka. Tutaj trzeba uważać, żeby nie dodać za dużo
wody albo za mało. Po prostu trzeba stopniowo ją dolewać, aby uzyskać pożądaną konsystencję. Po zmiksowaniu musimy przelać zupę do garnka, dodać jeszcze 1 łyżeczkę
curry, pół łyżeczki
garam masala oraz doprawić troszkę
solą i
pieprzem. Dodać jeszcze kilka łyżek
kefiru i wszystko dokładnie wymieszać. Zupa jest już gotowa teraz tylko trzeba zrobić grzanki :) Ja polecam te z ciemnego
chleba, ale niestety u mnie wczoraj go nie było. Opcjonalnie na wierzch możemy posypać świeżą
pietruszkę.