Wykonanie
Wspaniała i zdrowa
słoneczna zupa na indyczych skrzydłach . Prosta w przygotowaniu aromatyczna,a nawet bym powiedziała że śliczna 😉 , dzięki dodaniu
przyprawy curry . Jeśli ktoś kocha zupy, tak, jak ja , będzie nią zachwycony . Pasuje na każdą
porę roku , doskonała na świeżo , zaraz po ugotowaniu i drugiego dnia po odgrzaniu . Po prostu dobra, uczciwa , zupa 😉
Składniki na 4 porcje :2 skrzydła indycze2 duże
marchewki1 duża
pietruszka2 spore
cebulekawałek
pora – niezbyt duży1/2 szklanki pęczaku1 ząbek
czosnkusól ,
chilli do smaku1 łyżeczka
curry1 łyżka
masła klarowanego
Cebulę obieramy i kroimy , tak samo
pora oraz
czosnek . Wszystko podsmażamy w garnku na klarowanym
maśle , do momentu , aż
cebula i
por zmiękną . Następnie dodajemy obraną , pokrojoną
marchew,
pietruszkę i umyte oraz podzielone skrzydła indycze , solimy , zalewamy
wodą ( około 3 L ) . Dusimy – gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem , do momentu aż
mięso będzie miękkie , a
cebula zacznie się rozgotowywać . Odławiamy skrzydła , odstawiamy , a zupę delikatnie rozdrabniamy blenderem , nie na krem – tylko trochę , do momentu uzyskania złotej barwy . Doprawiamy
curry i
chilli , wsypujemy pęczak i gotujemy , tak długo aż
kasza będzie miękka . Na koniec wkładamy skrzydła ,żeby się podgrzały , po czym wykładamy na talerze, można udekorować
szczypiorkiem i gotowe . Smacznego 😉