Wykonanie
Kiedyś nie chciałabym nawet spojrzeć na taką zupę ;-) Na szczęście te czasy minęły. Im więcej warzyw, tym lepiej! Niby zwykła zupa jarzynowa... Ale dodatek
czosnku niedźwiedziego sprawia, że smakuje wyśmienicie. Poza tym dodaję jedynie
sól - innych przypraw nie potrzeba.Składniki:2
cebule1
por (biała część)2
marchewki2
pietruszki2
pasternaki2 łyżeczki
czosnku niedźwiedziego
sól do smaku (2-3 łyżeczki)1,3 l
wodyłyżka oleju/oliwy do smażeniaWykonanie:Wszystkie warzywa dokładnie myjemy, te które tego potrzebują - obieramy. Następnie kroimy,np. w plasterki, ale można w kostkę, paseczki, jak lubicie :-)W garnku rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy
pora i
cebulę i chwilę podsmażamy (można dodać trochę
wody, żeby się nie przypaliło jak się zagapimy ;-). Solimy. Jak już
cebula się zeszkli, dodajemy resztę warzyw i często mieszając podsmażamy jeszcze 2 minuty. Warzywa zalewamy
wodą, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy
czosnek niedźwiedzi i zmniejszamy ogień, zostawiamy pod przykryciem na godzinę.
Smacznego!