Wykonanie
Kochani, pierwszy miesiąc roku szkolnego za mną. Jest ciężko i ciągle coś się dzieje, ale chyba tak już musi być w
klasie maturalnej. Po powrocie do domu najbardziej potrzebuję ciepłego posiłku, który mnie nasyci, a jego przygotowanie (lub podgrzanie) nie zajmie zbyt wiele czasu. Do tego typu dań zaliczyć
mogę ulubione kremy !
Póki co robiłam z
pomidorów czerwonych . Teraz przyszedł czas na żółte, które chyba bardziej toleruję, ponieważ są dla mnie delikatniejsze. Mamy już końcówkę tych z prawdziwych upraw, więc korzystajmy ile tylko się da!Składniki:/5-6 porcji/3
marchewki na
wywar: kawałek
selera,
pietruszka,
por,
cebulabazyliasól,
pieprzPrzygotowanie:
Pomidory dokładnie myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w ćwiartki. Umieszczamy w garnku i prużymy (delikatnie podlewamy
wodą). Gotowe
pomidory blendujemy.Gotujemy
wywar warzywny z
selera,
pietruszki,
pora i
cebuli- warzywa mają być jedynie przykryte
wodą. Kiedy wszystko zmięknie, wyjmujemy
por i
cebulę, a resztę blendujemy.
Wywar przelewamy do
pomidorów i całość jeszcze raz miksujemy. Doprawiamy
solą,
pieprzem i
bazylią.Gotowy krem podajemy z łyżką jogurtu/śmietany i listkami świeżej
bazylii.Smacznego! :)