ßßß Cookit - przepis na Spaghetti z atramentem kałamarnicy.

Spaghetti z atramentem kałamarnicy.

nazwa

Wykonanie

na 4-5 porcji
1 łyżka oliwy z oliwek
1 cebula - drobno posiekać
2 ząbki czosnku - drobno posiekać
1 spora marchewka - pokroić w kostkę
1 łodyga selera naciowego - pokroić w plastry
50 g słoniny pancetta - pokroić w kostkę
350 g chudego mielonego mięsa wołowego
400 g posiekanych pomidorów z puszki
125 ml wytrawnego czerwonego wina
2 łyżki koncentratu pomidorowego
świeżo starty parmezan - ilość wedle uznania
kilka świeżo posiekanych listków bazylii
350 g makaronu spaghetti z atramentem kałamarnicy
suszone oregano
sól i pieprz
Na rozgrzaną oliwę wrzucić cebulę i dusić przez 3 minutki. Dodać czosnek, marchew, seler i słoninę, smażyć przez 3 minuty. Dodać mięso i smażyć na wysokiej temp. przez 4-5 minut, oczywiście nie zapominamy o mieszaniu. Domieszać pomidory oraz wino, oprószyć oregano, zagotować. Następnie zmniejszyć temperaturę i gotować przez 45 minut. Domieszać koncentrat pomidorowy i doprawić solą i pieprzem. Makaron spaghetti ugotować w/g przepisu na opakowaniu.
Gotowy makaron ułożyć na talerzach,
polać gorącym sosem, posypać parmezanem oraz bazylią i natychmiast podawać.
Źródło:http://funandtaste.blogspot.com/2012/07/spaghetti-z-atramentem-kaamarnicy.html