ßßß
Składniki (3 porcje):- 250 g makaronu spaghetti- 50 g parmezanu- 1 plaster wędzonego boczku- 1 cebula- 1 ząbek czosnku- 1 marchewka- 1 łodyga selera naciowego- oliwa z oliwek/olej rzepakowy- 1 łyżeczka suszonego oregano- bazylia*- 250 g mielonego mięsa**- 400 g krojonych pomidorów np. z puszki- sól, pieprz do smakuNa rozgrzanej oliwie podsmaż boczek z oregano, aż zbrązowieje. Dodaj pokrojone w kostkę warzywa, podsmażaj ok. 7 minut. Następnie dodaj mięso mielone i podsmażaj, aż zbrązowieje, mieszając. Dodaj pomidory z puszki, a puszkę wypełnij wodą i dolej ją do reszty składników. Dopraw solą i pieprzem. Jeśli używasz świeżej bazylii, wybierz listki i schowaj je do lodówki. Łodyżki posiekaj i dodaj do sosu. Doprowadź wszystko do wrzenia. Zmniejsz ogień na minimalny, sos ma się gotować ok. 1 godziny. Od czasu do czasu zamieszaj, jeśli za bardzo się zredukuje dodaj trochę wody. Ugotuj makaron zgodnie z opakowaniem (koniecznie al dente). Zdejmij sos z ognia, a parmezan zetrzyj na tarce. Połowę sera dodaj do sosu. Porwij listki bazylii i dodaj do sosu, ale kilka mniejszych zostaw do podania. Pomieszaj i dopraw w miarę potrzeby. Dodaj ugotowany makaron, podgrzej w miarę potrzeby i wymieszaj. Przełóż na talerze, skrop oliwą, posyp resztą parmezanu i ozdób bazylią.*U mnie niestety była suszona, ale najlepsza jest świeża.** Wołowiny,wieprzowiny, lub mieszanki obu tych mięs.