Wykonanie
Przepis ten znalazłam tutaj . Na tej stronie przepisy podstawowe pokazane są krok po kroku, więc początkujący i nie tylko, mogą coś podpatrzeć ;) Jako, że spaghetti jest typowo włoskim daniem pozwolę je sobie dodać do akcji przeze mnie organizowanej Jamie Oliver - przepisy z podróży .
Składniki (3 porcje):- 250 g
makaronu spaghetti- 50 g
parmezanu- 1 plaster
wędzonego boczku- 1
cebula- 1 ząbek
czosnku- 1
marchewka- 1 łodyga
selera naciowego-
oliwa z oliwek/olej rzepakowy- 1 łyżeczka
suszonego oregano-
bazylia*- 250 g
mielonego mięsa**- 400 g krojonych
pomidorów np. z puszki-
sól,
pieprz do smakuNa rozgrzanej
oliwie podsmaż
boczek z
oregano, aż zbrązowieje. Dodaj pokrojone w kostkę warzywa, podsmażaj ok. 7 minut. Następnie dodaj
mięso mielone i podsmażaj, aż zbrązowieje, mieszając. Dodaj
pomidory z puszki, a puszkę wypełnij
wodą i dolej ją do reszty składników. Dopraw
solą i
pieprzem. Jeśli używasz świeżej
bazylii, wybierz listki i schowaj je do lodówki. Łodyżki posiekaj i dodaj do sosu. Doprowadź wszystko do wrzenia. Zmniejsz ogień na minimalny, sos ma się gotować ok. 1 godziny. Od czasu do czasu zamieszaj, jeśli za bardzo się zredukuje dodaj trochę
wody. Ugotuj
makaron zgodnie z opakowaniem (koniecznie al dente). Zdejmij sos z ognia, a
parmezan zetrzyj na tarce. Połowę
sera dodaj do sosu. Porwij listki
bazylii i dodaj do sosu, ale kilka mniejszych zostaw do podania. Pomieszaj i dopraw w miarę potrzeby. Dodaj ugotowany
makaron, podgrzej w miarę potrzeby i wymieszaj. Przełóż na talerze,
skrop oliwą, posyp resztą
parmezanu i ozdób
bazylią.*U mnie niestety była suszona, ale najlepsza jest świeża.**
Wołowiny,
wieprzowiny, lub mieszanki obu tych
mięs.