ßßß Cookit - przepis na zapiekanka z ryżem i mięsem mielonym

zapiekanka z ryżem i mięsem mielonym

nazwa

Wykonanie

Zapiekanki są w moim domu tak lubiane, że robię je właściwie co tydzień. W zależności od tego, co znajdę w lodówce i na co mamy ochotę, zawsze wybieram inne składniki i sosy. Dziś proponuję pyszną, sycącą zapiekankę, którą możemy przyrządzić wtedy, kiedy w domu zabraknie nam makaronu, a mamy ochotę na lazanię. Zamiast charakterystycznych płatów występują tu warstwy ryżu. Smacznego:)
ok 500-600g mięsa mielonego,
słoiczek koncentratu pomidorowego (do smaku),
ok 250 -300 g startego sera,
2 paczki ryżu,
jedna duża starta marchewka,
cebula,
papryka w proszku,
sól, pieprz, granulowany czosnek, suszone zioła (np. oregano, bazylia, pietruszka) na beszamel: 2 szklanki mleka, 3 łyżki mąki, 3 łyżki masła, szczypta gałki muszkatołowej
Ugotować ryż. Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć. Dodać mięso oraz startą na tarce marchewkę (starta na dużych oczkach). Całość przyprawić do smaku, dodać koncentrat, wymieszać, aż wszystko nabierze konsystencji sosu. Przygotować beszamel: na rozgrzanym maśle zasmażyć krótko mąkę, zdjąć z ognia, dodać mleko cały czas mieszając trzepaczką. Gdy nie będzie grudek postawić na ogień i gotować do czasu zgęstnienia (ok. 10 minut) i przyprawić. W naczyniu do zapiekania układać warstwami ryż, mięso, sos beszamelowy i ser. Powinny wyjść 2-3 warstwy. Zapiekać w 180 stopniach przez około 15-20 minut.
Źródło:http://lekcjewkuchni.blogspot.com/2014/10/zapiekanka-z-ryzem-i-miesem-mielonym.html