Wykonanie
Zapiekanki są w moim domu tak lubiane, że robię je właściwie co tydzień. W zależności od tego, co znajdę w lodówce i na co mamy ochotę, zawsze wybieram inne składniki i sosy. Dziś proponuję pyszną, sycącą zapiekankę, którą możemy przyrządzić wtedy, kiedy w domu zabraknie nam
makaronu, a mamy ochotę na lazanię. Zamiast charakterystycznych płatów występują tu warstwy
ryżu. Smacznego:)ok 500-600g
mięsa mielonego,słoiczek
koncentratu pomidorowego (do smaku),ok 250 -300 g
startego sera,2 paczki
ryżu,jedna duża starta
marchewka,
cebula,
papryka w proszku,
sól,
pieprz, granulowany
czosnek, suszone
zioła (np.
oregano,
bazylia,
pietruszka) na beszamel: 2 szklanki
mleka, 3 łyżki
mąki, 3 łyżki
masła, szczypta
gałki muszkatołowejUgotować
ryż.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć. Dodać
mięso oraz startą na tarce
marchewkę (starta na dużych oczkach). Całość przyprawić do smaku, dodać koncentrat, wymieszać, aż wszystko nabierze konsystencji sosu. Przygotować beszamel: na rozgrzanym
maśle zasmażyć krótko
mąkę, zdjąć z ognia, dodać
mleko cały czas mieszając trzepaczką. Gdy nie będzie grudek postawić na ogień i gotować do czasu zgęstnienia (ok. 10 minut) i przyprawić. W naczyniu do zapiekania układać warstwami
ryż,
mięso,
sos beszamelowy i
ser. Powinny wyjść 2-3 warstwy. Zapiekać w 180 stopniach przez około 15-20 minut.