ßßß
Składniki15 płatów lasagne,500 g mięsa mielonego (najlepiej wieprzowo-wołowego),500 g pomidorów lub pomidorów w puszcze,1 duża cebula,2-4 ząbki czosnku,150 g startego sera żółtego,oliwa z oliwek,bazylia i oregano,sól, pieprzSos beszamelowy2 łyżki masła,2 łyżki mąki,500 ml mleka,gałka muszkatołowa,sól, pieprzWykonanieCebulę kroimy w kostkę, a czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, przesmażamy cebulę, a następnie mięso z czosnkiem. Pomidory obieramy ze skórki lub dodajemy te z puszki. Dusimy, tak aby nadmiar sosu odparował. Doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i oregano (polecam świeże zioła!). Dodajemy pomidory. Doprawiamy solą, oregano, tymiankiem, bazylią.W trakcie zabieramy się za przygotowanie sosu beszamelowego - roztapiamy masło w garnku, dodajemy mąkę i smażymy ją przez około 2 minuty stale mieszając. Potem zaczynamy stopniowo wlewać mleko. Ważne, aby cały czas mieszać nasz sos, tak aby się nie przypalił. Gotujemy go kilka minut, aż zgęstnieje do konsystencji mniej więcej rzadkiego budyniu. Na końcu doprawiamy solą, pieprzem i gałka muszkatołową.Zagotowujemy wrzątek i każdy płat lasagne namaczamy w nim około 2 minuty - ja tak robię, nawet jeśli na opakowaniu nie jest napisane, żeby wymagane jest podgotowywanie. Dzięki temu makaron nie jest nigdy twardy.Piekarnik nagrzewam do 180 stopni. Żaroodporną formę o wymiarach około 20 x 25 cm wysmarowujemy oliwą z oliwek. Następnie układamy płaty lasange, tak aby trochę zachodziły na siebie. Na nich sos bolognese (ja na ta warstwę dołożyłam pokrojoną w talarki surową cukinie), wylewamy cienką warstwę sosu beszamelowego i posypujemy serem żółtym. Potem kontynuujemy układanie według schematu - lasagne, sos bolognese, sos beszamelowy, ser. Ostatnia warstwa to lasagne polana sosem beszamelowy i posypana serem.Całość wkładamy do piekarnika na 30 minut. SMACZNEGO!









