Wykonanie
Z okazji rozpoczęcia roku szkolnego moje Dzieci zażyczyły sobie na obiad swoje ulubione danie - Lasagne Bolognese:) Przyznam szczerze, że chwilka pracy z taką lasagne jest, ale jej smak wynagradza wszystkie trudy. Jest to dla mnie najlepsza wersja tego dania, rozpływająca się wprost w ustach, z dobrze doprawionym
mięsem i przepysznym
sosem beszamelowym. Ze względu na mojego
Męża, który strasznie marudził, że "nie lubi" - nie dodałam do niej
marchewki i
selera naciowego, ale danie nie straciło nic na smaku. Przygotowałam lasagne z podwójnej porcji, ponieważ jest taka pyszna, mamy więc ją na dwa obiady, ale Wy spokojnie możecie zmniejszyć ilość składników o połowę. Potrawa ta świetnie sprawdza się jako główne danie na obiad, ale także jest idealna na imprezę - z lampką
wina smakuje wybornie:) Bardzo polecam!SKŁADNIKI NA
SOS BOLOŃSKI: (porcja dla 6-8 osób, możesz zmniejszyć ilość składników o połowę na porcję dla 2-4 osób):1 kg
mięsa mielonego z
łopatki wieprzowej i
wołowiny2 średnie
cebule3 ząbki
czosnku6 łyżek
oliwy z oliwek1 łyżeczka świeżo zmielonego
pieprzu2 łyżeczki
soli2 i 3/4 łyżeczki słodkiej mielonej
papryki0,5 łyżeczki ostrej mielonej
papryki2 pudełka (np. Pudliszki) lub puszki krojonych
pomidorów4 czubate łyżeczki
przecieru pomidorowego1,5 łyżeczki
brązowego cukru2 łyżeczki
masła1 garść świeżej
bazylii1 łyżeczka suszonej
bazylii2 małe
marchewki (opcjonalnie, ja nie dałam)2
łodygi selera naciowego (opcjonalnie, ja nie dałam)1 kieliszek czerwonego lub
białego wina (opcjonalnie, ja nie dałam)
SOS BESZAMELOWY:5 łyżek
masła4 łyżki
mąki600 ml
mleka 3/2 %0,5 łyżeczki
gałki muszkatołowej3/4 łyżeczki
soliDODATKOWO:15 płatów lasagne150-200 g
startego sera (
parmezanu albo innego ulubionego)150 g tartej
mozzarelli1 łyżka
oliwy z oliwek1 łyżeczka
soliwodaWYKONANIE:
SOS BOLOŃSKI: Na patelni rozgrzej
oliwę z oliwek i zeszklij na niej posiekaną w drobną kostkę
cebulę.* Jeśli dodajesz
marchewkę i
seler naciowy: zetrzyj
marchewkę na tarce o dużych oczkach,
seler pokrój w kostkę i podsmaż razem z
cebulą.W misce wymieszaj dobrze
mięso z
pieprzem,
solą, ostrą i
słodką paryką, szuszoną
bazylią i dodaj do
cebuli.
Czosnek przeciśnij przez praskę i dołóż do
mięsa na patelni. Podsmaż całość aż
mięso przestanie być surowe (kilka minut).Teraz dodaj
pomidory z pudełka lub puszki i
przecier pomidorowy oraz swieżą, drobno posiekaną
bazylię (i
wino, jeśli używasz). Dorzuć do tego
cukier i
masło, zamieszaj wszystko dokładnie i gotuj na wolnym ogniu około 30 minut.
SOS BESZAMELOWY:W rondelku z grubym dnem rozpuść
masło, dodaj do niego
mąkę i energicznie wszystko wymieszaj (najlepiej rózgą kuchenną). "Smaż" całość około 2 minut.Teraz zacznij wlewać
mleko, cały czas porządnie mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Gotuj sos około 4-5 minut.Po tym czasie zdejmij z ognia, dodaj
sól i
gałkę muszkatołową, zamieszaj.PŁATY LASAGNE:* Są dwie szkoły jesli chodzi o przygotowywanie płatów lasagne. Jedni nie obgotowują ich wczesniej, używają suchych, inni zaś przeciwnie. Ja po latach przyrządzania lasagne mam we
krwi obgotowywać je wcześniej -
makaron wychodzi dzięki temu zawsze miękki. Ale wybór pozostawiam Wam.Zagotuj w większym garnku
wodę z łyżką
oliwy z oliwek i 1 łyżeczką
soli.Płaty lasagne wsadź do garnka po 3 sztuki, układając po skosie, i gotuj na średnim ogniu po 2 minuty . Wyjmij i rozłóż na czystej ściereczce.Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni C.W naczyniu żaroodpornym o wymiarach 19x30cm ułóż trzy
platy lasagne.Na to wyłóż 1/4 porcji sosu bolognese.Polej
sosem beszamelowym i posyp odrobiną
parmezanu (lub innego
startego sera) wymieszanego z
mozzarellą.Powtórz wszystkie czynności jeszcze 4
razy - do wyczerpania składników (na samej górze nie kładź jednak
mięsa).Zapiekankę wsadź do piekarnika i piecz około 25-30 minut. Jesli góra po pewnym czasie będzie za bardzo sie spiekała możesz przykryć ją folią aluminiową. Gotowe! Smacznego!