ßßß
Z okazji rozpoczęcia roku szkolnego moje Dzieci zażyczyły sobie na obiad swoje ulubione danie - Lasagne Bolognese:) Przyznam szczerze, że chwilka pracy z taką lasagne jest, ale jej smak wynagradza wszystkie trudy. Jest to dla mnie najlepsza wersja tego dania, rozpływająca się wprost w ustach, z dobrze doprawionym mięsem i przepysznym sosem beszamelowym. Ze względu na mojego Męża, który strasznie marudził, że "nie lubi" - nie dodałam do niej marchewki i selera naciowego, ale danie nie straciło nic na smaku. Przygotowałam lasagne z podwójnej porcji, ponieważ jest taka pyszna, mamy więc ją na dwa obiady, ale Wy spokojnie możecie zmniejszyć ilość składników o połowę. Potrawa ta świetnie sprawdza się jako główne danie na obiad, ale także jest idealna na imprezę - z lampką wina smakuje wybornie:) Bardzo polecam!SKŁADNIKI NA SOS BOLOŃSKI: (porcja dla 6-8 osób, możesz zmniejszyć ilość składników o połowę na porcję dla 2-4 osób):1 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej i wołowiny2 średnie cebule3 ząbki czosnku6 łyżek oliwy z oliwek1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu2 łyżeczki soli2 i 3/4 łyżeczki słodkiej mielonej papryki0,5 łyżeczki ostrej mielonej papryki2 pudełka (np. Pudliszki) lub puszki krojonych pomidorów4 czubate łyżeczki przecieru pomidorowego1,5 łyżeczki brązowego cukru2 łyżeczki masła1 garść świeżej bazylii1 łyżeczka suszonej bazylii2 małe marchewki (opcjonalnie, ja nie dałam)2 łodygi selera naciowego (opcjonalnie, ja nie dałam)1 kieliszek czerwonego lub białego wina (opcjonalnie, ja nie dałam)SOS BESZAMELOWY:5 łyżek masła4 łyżki mąki600 ml mleka 3/2 %0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej3/4 łyżeczki soliDODATKOWO:15 płatów lasagne150-200 g startego sera (parmezanu albo innego ulubionego)150 g tartej mozzarelli1 łyżka oliwy z oliwek1 łyżeczka soliwodaWYKONANIE:SOS BOLOŃSKI: Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij na niej posiekaną w drobną kostkę cebulę.* Jeśli dodajesz marchewkę i seler naciowy: zetrzyj marchewkę na tarce o dużych oczkach, seler pokrój w kostkę i podsmaż razem z cebulą.W misce wymieszaj dobrze mięso z pieprzem, solą, ostrą i słodką paryką, szuszoną bazylią i dodaj do cebuli.Czosnek przeciśnij przez praskę i dołóż do mięsa na patelni. Podsmaż całość aż mięso przestanie być surowe (kilka minut).Teraz dodaj pomidory z pudełka lub puszki i przecier pomidorowy oraz swieżą, drobno posiekaną bazylię (i wino, jeśli używasz). Dorzuć do tego cukier i masło, zamieszaj wszystko dokładnie i gotuj na wolnym ogniu około 30 minut.SOS BESZAMELOWY:W rondelku z grubym dnem rozpuść masło, dodaj do niego mąkę i energicznie wszystko wymieszaj (najlepiej rózgą kuchenną). "Smaż" całość około 2 minut.Teraz zacznij wlewać mleko, cały czas porządnie mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Gotuj sos około 4-5 minut.Po tym czasie zdejmij z ognia, dodaj sól i gałkę muszkatołową, zamieszaj.PŁATY LASAGNE:* Są dwie szkoły jesli chodzi o przygotowywanie płatów lasagne. Jedni nie obgotowują ich wczesniej, używają suchych, inni zaś przeciwnie. Ja po latach przyrządzania lasagne mam we krwi obgotowywać je wcześniej - makaron wychodzi dzięki temu zawsze miękki. Ale wybór pozostawiam Wam.Zagotuj w większym garnku wodę z łyżką oliwy z oliwek i 1 łyżeczką soli.Płaty lasagne wsadź do garnka po 3 sztuki, układając po skosie, i gotuj na średnim ogniu po 2 minuty . Wyjmij i rozłóż na czystej ściereczce.Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni C.W naczyniu żaroodpornym o wymiarach 19x30cm ułóż trzy platy lasagne.Na to wyłóż 1/4 porcji sosu bolognese.Polej sosem beszamelowym i posyp odrobiną parmezanu (lub innego startego sera) wymieszanego z mozzarellą.Powtórz wszystkie czynności jeszcze 4 razy - do wyczerpania składników (na samej górze nie kładź jednak mięsa).Zapiekankę wsadź do piekarnika i piecz około 25-30 minut. Jesli góra po pewnym czasie będzie za bardzo sie spiekała możesz przykryć ją folią aluminiową. Gotowe! Smacznego!