Wykonanie

Dzisiaj grecki specjał z warzyw. Na wyspie Dodekanez przygotowuje się go w wersji dość ciężkiej, na Korfu natomiast wersji lżejszej i bardziej eleganckiej. Taki przepis przedstawiam wam dzisiaj.Składniki:2 duże
bakłażany,ok. 750 g dojrzałych
pomidorów,1 duża
cebula,2 ząbki
czosnku,
oliwa z oliwek, najlepiej extra virgin dostępna w sklepie Dary Grecji .400 g chudej siekanej
jagnięciny lub
wołowiny,2 łyżki
białego wina,2 średnie
jajka,3 łyżki
masła,4 łyżki
mąki,1/2 l
mleka,4 łyżki
startego sera kefalotiri, bądź
parmezanu,
gałka muszkatołowa,
suszone oregano, sproszkowany
cynamon,
sól,
pieprz.Wykonanie:
Bakłażany oczyść i pokrój na plastry grubości 0,5 cm i przez 20 minut gotuj w osolonym wrzątku na małym ogniu.
Pomidory, bez skórki i bez gniazd, pokrój w kostkę.
Cebulę i
czosnek posiekaj i przesmaż na złoty kolor. Dodaj
mięso, następnie
pomidory i
wino. Duś do czasu, aż sos zgęstnieje.
Bakłażany osusz ręcznikiem papierowym, posmaruj
oliwą i podsmaż na patelni, ok 7 minut z każdej strony.Zrób
sos beszamelowy:
żółtka oddziel od
białek i rozbełtaj.
Białka ubij na sztywną pianę.
Masło rozpuść, dodaj
mąkę i zapień. Podlej
mlekiem i mieszaj, aż całość się zagotuje. Dopraw
solą,
pieprzem i
gałką muszkatołową. Kiedy sos nieco ostygnie, dodaj
żółtka, a następnie delikatnie połączyć z pianką i 3 łyżkami
sera.Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 st. C., przy termoobiegu 180 st. C. Sos z
mięsem dopraw
solą,
pieprzem,
oregano i
cynamonem.Formę do zapiekania nasmaruj
olejem, wyłóż plastrami
bakłażana i posmaruj sosem z
mięsem. Na to połóż
sos beszamelowy i posyp pozostałym
serem. Piecz ok. 35-45 minut, aż wierzch się zarumieni.Propozycja podania:Podawać w formie do zapiekania.zdjęcie w nagłówku - źródło: flickr/Ciro Boro