ßßß Cookit - przepis na Musaka z bakłażanami

Musaka z bakłażanami

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj grecki specjał z warzyw. Na wyspie Dodekanez przygotowuje się go w wersji dość ciężkiej, na Korfu natomiast wersji lżejszej i bardziej eleganckiej. Taki przepis przedstawiam wam dzisiaj.
Składniki:
2 duże bakłażany,
ok. 750 g dojrzałych pomidorów,
1 duża cebula,
2 ząbki czosnku,
oliwa z oliwek, najlepiej extra virgin dostępna w sklepie Dary Grecji .
400 g chudej siekanej jagnięciny lub wołowiny,
2 łyżki białego wina,
2 średnie jajka,
3 łyżki masła,
4 łyżki mąki,
1/2 l mleka,
4 łyżki startego sera kefalotiri, bądź parmezanu,
gałka muszkatołowa, suszone oregano, sproszkowany cynamon, sól, pieprz.
Wykonanie:
Bakłażany oczyść i pokrój na plastry grubości 0,5 cm i przez 20 minut gotuj w osolonym wrzątku na małym ogniu.
Pomidory, bez skórki i bez gniazd, pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek posiekaj i przesmaż na złoty kolor. Dodaj mięso, następnie pomidory i wino. Duś do czasu, aż sos zgęstnieje.
Bakłażany osusz ręcznikiem papierowym, posmaruj oliwą i podsmaż na patelni, ok 7 minut z każdej strony.
Zrób sos beszamelowy: żółtka oddziel od białek i rozbełtaj. Białka ubij na sztywną pianę. Masło rozpuść, dodaj mąkę i zapień. Podlej mlekiem i mieszaj, aż całość się zagotuje. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Kiedy sos nieco ostygnie, dodaj żółtka, a następnie delikatnie połączyć z pianką i 3 łyżkami sera.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 st. C., przy termoobiegu 180 st. C. Sos z mięsem dopraw solą, pieprzem, oregano i cynamonem.
Formę do zapiekania nasmaruj olejem, wyłóż plastrami bakłażana i posmaruj sosem z mięsem. Na to połóż sos beszamelowy i posyp pozostałym serem. Piecz ok. 35-45 minut, aż wierzch się zarumieni.
Propozycja podania:
Podawać w formie do zapiekania.
zdjęcie w nagłówku - źródło: flickr/Ciro Boro
Źródło:http://blog.darygrecji.pl/musaka-z-baklazanami