ßßß Cookit - przepis na Klasyczna włoska pizza z mozzarellą, kurczakiem,papryką i słodkim jogurtowym sosem z suszonych pomidorów

Klasyczna włoska pizza z mozzarellą, kurczakiem,papryką i słodkim jogurtowym sosem z suszonych pomidorów

nazwa

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Jesteśmy wielbicielami pizzy. Nie mam szczęścia do tych z pizzerii, zawsze trafię na jakąś niestrawną, albo niezjadliwą
dlatego zawsze pizzę robię sama, bynajmniej wiem co jem, a poza tym robi się ona szybciej niż ta na którą musimy czekać w dostawie, spróbujcie,na pewno stanie się ona waszą ulubioną.
Jako, że miałam mniej czasu niż zazwyczaj, przepis jest opracowany w wersji dla lekko leniwych
Inne pizzo propozycje znajdziecie t u
Składniki:
ciasto:
330 g mąki chlebowej ( pszenno żytniej)
200 ml wody
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru
1 łyżka oliwy
20 g drożdży
dodatki:
duża pierś z kurczaka ( nie ważyłam wybaczcie
3 łyżeczki przyprawy kurczak shoarma
po 1 łyżeczce suszonej cebuli i czosnku
bazylia, oregano
koncentrat pomidorowy ( słoiczek ok 180 ml)
6 małych kolorowych papryczek
125 g (kulka) sera mozzarella *
*możecie zastąpić serem gouda lub takim jakim macie, żółtym
Przygotowanie:
ciasto:
Do mąki dodać sól, cukier, rozkruszone drożdże.
Zalać ciepłą wodą (40-50 stopni) i wyrobić, gdy ciasto zacznie się łączyć, dodać oliwę.
Wyrobić aż będzie gładkie, po czym: jeśli jest to wersja przyśpieszona : kładziemy ciasto na ok. 30 minut pod gorący grzejnik lub obok, jak u mnie, gotującej się zupy :)aby szybciej podwoiło objętość.
Gdy ciasto rośnie, kurczaka myjemy,oczyszczamy z błon, osuszamy i kroimy w kostkę, po czym obsmażamy na oleju z przyprawami: shoarmą, cebulą i czosnkiem. Kroimy też paprykę.
Piec nagrzewamy do 190 stopni, góra dół z termoobiegiem.
Ciasto wałkujemy, na placek o grubości ok 5 mm, smarujemy je pasta pomidorową obsypujemy ziołami, bazylią i oregano, obyspujemy mozzarellą, którą rwiemy rękami, jest lepsza niż cięta rękami i łatwiej się rozpuszcza.
Dodajemy pokrojoną paprykę i wstawiamy do pieca na 18 minut.
Smacznego.
a teraz trochę zdjęć na zachętę :
tak ma wyglądać ciasto
a tak wygląda pizza przed pieczeniem
a tak po pokrojeniu
Sos jogurtowy z suszonych pomidorów:
małe opakowanie jogurtu naturalnego ok 180-200 ml
1 łyżka miodu
1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka majeranku
szczypta lubczyku
sól do smaku
moje zioła są stąd
Składniki sosu mieszamy razem, dobrze jest to zrobić gdy ciasto rośnie, wtedy pomidory zdążą napęcznieć od jogurtu i nadadzą całości bardzo przyjemnego aromatu
>>>>Taki sos będzie pyszny jako dip do warzyw na zdrową przekąskę:) czasem tak podjadam marchewki albo brokuły.
Powiązane notki:
Pizza w wersji wytrawnej ze szpinakiem i klasyczna z szynką i papryką oraz rolowane bułeczki
Kukurydziana pizza CALZONE z kurczakiem w Papirusie WINIARY
Pikantna pizza „Havana”
Oryginalna PIZZA neapolitańska
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2012/11/11/klasyczna-wloska-pizza-z-mozzarella-kurczakiempapryka-i-slodkim-jogurtowym-sosem-z-suszonych-pomidorow