Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Jesteśmy wielbicielami pizzy. Nie mam szczęścia do tych z pizzerii, zawsze trafię na jakąś niestrawną, albo niezjadliwądlatego zawsze pizzę robię sama, bynajmniej wiem co jem, a poza tym robi się ona szybciej niż ta na którą musimy czekać w dostawie, spróbujcie,na pewno stanie się ona waszą ulubioną.Jako, że miałam mniej czasu niż zazwyczaj, przepis jest opracowany w wersji dla lekko leniwychInne pizzo propozycje znajdziecie t u
Składniki:ciasto:330 g
mąki chlebowej ( pszenno żytniej)200 ml
wody1 łyżeczka
soli1 łyżka
cukru1 łyżka
oliwy20 g
drożdżydodatki:duża
pierś z kurczaka ( nie ważyłam wybaczcie3 łyżeczki
przyprawy kurczak shoarmapo 1 łyżeczce suszonej
cebuli i
czosnkubazylia,
oreganokoncentrat pomidorowy ( słoiczek ok 180 ml)6 małych kolorowych papryczek125 g (kulka)
sera mozzarella **możecie zastąpić
serem gouda lub takim jakim macie,
żółtymPrzygotowanie:ciasto:Do
mąki dodać
sól,
cukier, rozkruszone
drożdże.Zalać ciepłą
wodą (40-50 stopni) i wyrobić, gdy ciasto zacznie się łączyć, dodać
oliwę.Wyrobić aż będzie gładkie, po czym: jeśli jest to wersja przyśpieszona : kładziemy ciasto na ok. 30 minut pod gorący grzejnik lub obok, jak u mnie, gotującej się zupy :)aby szybciej podwoiło objętość.Gdy ciasto rośnie,
kurczaka myjemy,oczyszczamy z błon, osuszamy i kroimy w kostkę, po czym obsmażamy na
oleju z
przyprawami: shoarmą,
cebulą i
czosnkiem. Kroimy też
paprykę.Piec nagrzewamy do 190 stopni, góra dół z termoobiegiem.Ciasto wałkujemy, na placek o grubości ok 5 mm, smarujemy je pasta
pomidorową obsypujemy
ziołami,
bazylią i
oregano, obyspujemy
mozzarellą, którą rwiemy rękami, jest lepsza niż cięta rękami i łatwiej się rozpuszcza.Dodajemy pokrojoną
paprykę i wstawiamy do pieca na 18 minut.Smacznego.a teraz trochę zdjęć na zachętę :
tak ma wyglądać ciasto
a tak wygląda pizza przed pieczeniem
a tak po pokrojeniu
Sos jogurtowy z
suszonych pomidorów:małe opakowanie
jogurtu naturalnego ok 180-200 ml1 łyżka
miodu1 łyżka
suszonych pomidorów z
czosnkiem i
bazylią1 łyżeczka
bazylii1 łyżeczka
majerankuszczypta
lubczykusól do smakumoje
zioła są stądSkładniki sosu mieszamy razem, dobrze jest to zrobić gdy ciasto rośnie, wtedy
pomidory zdążą napęcznieć od
jogurtu i nadadzą całości bardzo przyjemnego aromatu>>>>Taki sos będzie pyszny jako dip do warzyw na zdrową przekąskę:) czasem tak podjadam
marchewki albo
brokuły.
Powiązane notki:Pizza w wersji wytrawnej ze
szpinakiem i klasyczna z
szynką i
papryką oraz rolowane bułeczkiKukurydziana pizza CALZONE z
kurczakiem w Papirusie
WINIARYPikantna pizza „Havana”Oryginalna PIZZA neapolitańska