Wykonanie
Taka zwyczajna, domowej roboty, z tych na cienkim cieście. W sobotę wieczorkiem wpadli znajomi i z tej okazji ją przygotowałam. A właściwie zrobiłam trzy pizze, dwie okrągłe o średnicy odpowiadającej szerokości piekarnikowej blaszki i jedną na dużej prostokątnej blaszce. Składniki podam jednak na jedną dużą, okrągłą :)
Składniki:Ciasto:15 g
drożdży świeżych1/2 łyżeczki
cukru1/2 szklanki ciepłej
wody (125 ml)11/2 szklanki
mąki pszennej1/4 łyżeczki
soli1 łyżka
oliwy z oliwekSos pomidorowy:1 łyżka
oliwy1 średnia
cebula pokrojona w plasterki lub piórka1 ząbek
czosnku drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę4 świeże
pomidory obrane ze skórki (ja zalewam wrzątkiem, zostawiam na chwilę i obieram takie sparzone, wtedy lepiej ta skórka schodzi1 łyżka
koncentratu pomidorowegoprzyprawy:
sól,
pieprz,
oregano,
bazylia - do smaku ( ja
daję 1/2 łyżeczki
bazylii, 1 łyżeczka
oregano, ok. 1/8 łyżeczki
pieprzu czarnego, 1/2 łyżeczki
soli)Składniki nadzienia: oczywiście wg uznania, a u mnie było tak:
starty ser żółty,
szynka,
pieczarki wcześniej uduszone na
maśle,
papryka kolorowa,
oliwki czarne i zielone,
kukurydza z puszki.Ciasto: Z
drożdży, ciepłej
wody i 1/2 łyżeczki
cukru robimy rozczyn i odstawiamy w ciepłe miejsce na parę minut by
drożdże się uaktywniły (aż na powierzchni pokażą się pęcherzyki powietrza).W misce mieszamy 1 1/2 szklanki
mąki i 1/4 łyżeczki
soli. Dodajemy rozczyn,
oliwę i mieszamy wszystko łyżką. Ciasto przekładamy na lekko omączony blat i wyrabiamy aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Z ciasta formujemy kulę i przekładamy do lekko naoliwionej miski. Miskę przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrastania aż ciasto podwoi swoją objętość.
Sos pomidorowy: Na patelni rozgrzewamy
oliwę, wrzucamy pokrojoną
cebulę i smażymy aż będzie miękka. Dodajemy
czosnek i smażymy jeszcze ok. 30 sekund. Dodajemy obrane ze skórki i pokrojone na małe kawałki
pomidory. Dusimy do momentu aż
pomidory się rozpadną. Następnie dodajemy
koncentrat pomidorowy (ten koncentrat raczej dla koloru, wszystko zależy od tego jakie mamy
pomidory),
przyprawy. Całość dusimy parę minut na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Sos odstawiamy do ostygnięcia.Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek, na wielkość blaszki. Przekładamy na obsypaną
mąką blaszkę i odstawiamy w ciepłe miejsce jeszcze do podrośnięcia na ok. 30-40 minut.Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do temp. 230 st. C.Spód pizzy smarujemy
sosem pomidorowym, zasypujemy cienką warstwą
startego sera, układamy pozostałe składniki i wierzch znów zasypujemy
serem. Całość posypujemy
oregano.Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku przez ok. 20 minut.Do pizzy podaję też
sos czosnkowy, który przygotowuję mieszając następujące składniki:ok. 300 ml
majonezuok. 300 ml gęstego
jogurtu naturalnego (ja
daję jogurt typu greckiego)2 ząbki
czosnku1/2 łyżeczki
czosnku granulowanego1 1/2 łyżeczki
ziół prowansalskichtroszkę posiekanego
koperku świeżego lub suszonego
sól,
pieprz do smaku