ßßß Cookit - przepis na Pizza

Pizza

nazwa

Wykonanie

Taka zwyczajna, domowej roboty, z tych na cienkim cieście. W sobotę wieczorkiem wpadli znajomi i z tej okazji ją przygotowałam. A właściwie zrobiłam trzy pizze, dwie okrągłe o średnicy odpowiadającej szerokości piekarnikowej blaszki i jedną na dużej prostokątnej blaszce. Składniki podam jednak na jedną dużą, okrągłą :)
Składniki:
Ciasto:
15 g drożdży świeżych
1/2 łyżeczki cukru
1/2 szklanki ciepłej wody (125 ml)
11/2 szklanki mąki pszennej
1/4 łyżeczki soli
1 łyżka oliwy z oliwek
Sos pomidorowy:
1 łyżka oliwy
1 średnia cebula pokrojona w plasterki lub piórka
1 ząbek czosnku drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę
4 świeże pomidory obrane ze skórki (ja zalewam wrzątkiem, zostawiam na chwilę i obieram takie sparzone, wtedy lepiej ta skórka schodzi
1 łyżka koncentratu pomidorowego
przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia - do smaku ( ja daję 1/2 łyżeczki bazylii, 1 łyżeczka oregano, ok. 1/8 łyżeczki pieprzu czarnego, 1/2 łyżeczki soli)
Składniki nadzienia: oczywiście wg uznania, a u mnie było tak:
starty ser żółty, szynka, pieczarki wcześniej uduszone na maśle, papryka kolorowa, oliwki czarne i zielone, kukurydza z puszki.
Ciasto: Z drożdży, ciepłej wody i 1/2 łyżeczki cukru robimy rozczyn i odstawiamy w ciepłe miejsce na parę minut by drożdże się uaktywniły (aż na powierzchni pokażą się pęcherzyki powietrza).
W misce mieszamy 1 1/2 szklanki mąki i 1/4 łyżeczki soli. Dodajemy rozczyn, oliwę i mieszamy wszystko łyżką. Ciasto przekładamy na lekko omączony blat i wyrabiamy aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Z ciasta formujemy kulę i przekładamy do lekko naoliwionej miski. Miskę przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrastania aż ciasto podwoi swoją objętość.
Sos pomidorowy: Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną cebulę i smażymy aż będzie miękka. Dodajemy czosnek i smażymy jeszcze ok. 30 sekund. Dodajemy obrane ze skórki i pokrojone na małe kawałki pomidory. Dusimy do momentu aż pomidory się rozpadną. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy (ten koncentrat raczej dla koloru, wszystko zależy od tego jakie mamy pomidory), przyprawy. Całość dusimy parę minut na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Sos odstawiamy do ostygnięcia.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek, na wielkość blaszki. Przekładamy na obsypaną mąką blaszkę i odstawiamy w ciepłe miejsce jeszcze do podrośnięcia na ok. 30-40 minut.
Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do temp. 230 st. C.
Spód pizzy smarujemy sosem pomidorowym, zasypujemy cienką warstwą startego sera, układamy pozostałe składniki i wierzch znów zasypujemy serem. Całość posypujemy oregano.
Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku przez ok. 20 minut.
Do pizzy podaję też sos czosnkowy, który przygotowuję mieszając następujące składniki:
ok. 300 ml majonezu
ok. 300 ml gęstego jogurtu naturalnego (ja daję jogurt typu greckiego)
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
1 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
troszkę posiekanego koperku świeżego lub suszonego
sól, pieprz do smaku
Źródło:http://kochamgary.blogspot.com/2011/05/pizza.html