Wykonanie
M oi przyjaciele je pokochali. Mówią, że to jedne z najlepszych przekąsek jakie
mieli przyjemność spróbować. Mam nadzieję, że jeszcze nie jednej, lecz wielu osobom frykasy z
mięsem mielonym zasmakują i będą gościć na
stole.
Składniki:Ciasto:550 g
mąki pszennej tortowej,300ml ciepłej
wody (ciut więcej niż szklanka),7g suchych
drożdży,2 łyżeczki
soli, 1 łyżeczka
cukru,1 łyżka
oregano,1łyżka
bazylii,łyżka
oliwy lub
oleju.Ponadto:200g
koncentratu pomidorowego Pudliszki - temperatura pokojowa,150 g
startego sera żółtego - temperatura pokojowa,
jajko,
kminek,
majeranek lub ulubiona
przyprawa do posypania frykasów,garść posiekanej świeżej
bazylii,250g
mięsa mielonego,1 mała
cebula,
oliwa lub
olej,
sól,
pieprz,
majeranek.
Sos majonezowo czosnkowy:5-6 czubatych łyżek
majonezu,2 łyżki
ketchupu,284ml słodkiej
śmietany,
pieprz,kilka ząbków
czosnku.Przygotowanie:
Mięso mielone podsmażyć z
cebulą pokrojoną w kostkę, w małej ilości
oleju lub
oliwy. W czasie smażenia doprawić
solą,
pieprzem i
majerankiem. Pozostawić do ostygnięcia. Gdy
mięso ostygnie wymieszać je razem ze
startym serem żółtym.
Koncentrat pomidorowy Pudliszki wymieszać razem z posiekaną świeżą
bazylią.
Ciasto:
Mąkę wymieszać z
solą,
cukrem,
bazylią i
oregano.
Mąkę odgarnąć na boki i w środek wlać
olej lub
oliwę.
Drożdże wymieszać w ciepłej wodzie i wlać do miski na środek. Robiąc okrężne ruchy palcem łączyć
mąkę z rozpuszczonymi
drożdżami. Następnie dobrze wyrobić ciasto. Gdyby ciasto było zbyt suche dodać odrobinę ciepłej
wody. Uformować kulę. Miskę lekko naoliwić i pozostawić w niej ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na 1h. Aby przyspieszyć czas wyrastania ciasta można miskę położyć na garnku z ciepłą
wodą. Gdy ciasto wyrośnie podzielić je na trzy części.
Ciasto rozwałkować. Gdy robisz to na silikonie nie ma potrzeby podsypywania
mąki pod ciasto, w innych przypadkach lepiej użyć
mąki by nie było problemu z przyklejaniem się. Placek ciasta posmarować
koncentratem pomidorowym Pudliszki, położyć farsz (tak jak na zdjęciu poniżej). Kładąc farsz w drugą stronę uzyskuje się dłuższe frykasy. Ja osobiście robię i krótkie i długie. Ciasto złożyć wpół. Pomagając sobie widelcem skleić końce. Wyciąć paski, które nie mogą być zbyt grube, ponieważ źle będą się skręcać. Wycięte paski skręcić, położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lekko naoliwionym lub na silikonie. Frykasy posmarować roztrzepanym
jajkiem, posypać
majerankiem,
kminkiem lub inną
przyprawą. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec 20-25minut.
Sos majonezowo czosnkowy:
Śmietanę,
ketchup oraz
majonez nałożyć do jednej miski.
Czosnek obrać i wycisnąć. Wszystkie składniki wymieszać (można zblenderować) doprawiając
pieprzem.
Smacznego!!!