Wykonanie
Najlepszą pizzę robi moja siostra. Ciężko mi o tym pisać, moja siostra nie należy do osób, które gotują...ale jak już coś
zrobi, to jest to pyszne. I tak właśnie jest z pizzą. To jej danie popisowe, dlatego w domu za robienie pizzy się raczej nie zabieram. Jednak kupiliśmy nową mikrofalę z piekarnikiem, wywaliliśmy nasz stary piekarnik ( na który już wiele
razy nawet na blogu narzekałam) i postanowiłam wypróbować program "pizza". Przepis na ciasto wzięłam z ulubionego bloga Dzikowca . Pizza wyszła idealna i spokojnie
mogę ją porównać do pizzy mojej siostry - obie są najlepsze jakie do tej
pory jadłam:) Ciasto wyrabia się bardzo dobrze, wyszło wspaniałe, do tego moje ulubione dodatki i sosy -
pomidorowy i
czosnkowy - i w żadnej pizzerii takiej pizzy nie zjecie:) Idealna,
mogę to stwierdzić bez wahania:)
Ciasto (przepis zmieniłam dosłownie odrobineczkę):0,5 kg
mąki pszennej1
jajko0,5 szklanki ciepłej
wody (nie gorącej!)1/4 szklanki
oliwy z oliwek1 łyżka
cukru1/2 łyżeczki
soli50 g świeżych
drożdży1/4 szklanki ciepłego
mlekaDrożdże rozpuszczamy w
oliwie, dzięki
czemu nie powstaną grudki. Ciasto wyrabiamy ze wszystkich podanych składników, najlepiej zacząć w misce, a gdy
zrobi się twardsze - wyjąć i wyrabiać na blacie lub stolnicy. Jeżeli jest za rzadkie, to dodajemy trochę
mąki. Wyrabiamy przez około 10 minut, tak aby dostało się do niego jak najwięcej pęcherzyków powietrza. Musi tworzyć gładką masę. Rozwałkować aby placek mógł pokryć dużą blachę. Ciasto układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub, jak to było w zaleceniach mojej mikrofali - wysmarowanej tłuszczem. Następnie nakładamy sos i składniki (przepis poniżej). Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, pizzę (ze wszystkimi składnikami) pieczemy przez 20-40 minut, aż się zarumieni. U mnie 20 spokojnie starczyło.
Sos pomidorowy:Tym sosem smaruję pizzę zanim nałożę wszystkie składniki2 łyżki pikantnego
ketchupu1 łyżka
koncentratu pomidorowegopół łyżeczki
bazyliipół łyżeczki
oreganoWszystko mieszamy ze sobą i smarujemy całe ciasto na pizzę:)Składniki na pizzę:Tutaj patent mojej siostry, dzięki
czemu pizza jest wilgotna.1
cebulka30 dag
pieczarek1
papryka1
pomidorszynka lub
salamiser żółtykukurydzaCebulkę kroimy w plasterki i przysmażamy na patelni. Następnie dodajemy pokrojone w plasterki
pieczarki. Gdy się ładnie przysmażą dodajemy pokrojoną również w plasterki
paprykę. Doprawiamy
solą i
pieprzem do smaku, smażymy jakieś 3 minuty. Całość nakładamy na pizzę (wysmarowaną sosem), dodajemy plasterki
pomidora,
szynki lub
salami,
kukurydzy i całość pokrywamy
serem żółtym.Tak gotową pizzę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika.W tym czasie możemy zrobić
sos czosnkowy, którym polewamy upieczoną pizzę.
Sos czosnkowy:2 łyżki
majonezu1 łyżka
śmietany3 ząbki zmiażdżonego
czosnkuduża szczypta
pieprzuWystarczy dokładnie wymieszać wszystkie składniki:) Smacznego!
Jeżeli podoba Ci się mój blog - polub jego stronę na facebooku . Dzięki temu więcej osób się o nim dowie, a Ty będziesz na bieżąco ze wszystkimi blogowymi informacjami.
Będę wdzięczna również za naciśnięcie przycisku G + na górze (lub po prawej) na mojej stronie. To bardzo mi pomoże!