ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

Najlepszą pizzę robi moja siostra. Ciężko mi o tym pisać, moja siostra nie należy do osób, które gotują...ale jak już coś zrobi, to jest to pyszne. I tak właśnie jest z pizzą. To jej danie popisowe, dlatego w domu za robienie pizzy się raczej nie zabieram. Jednak kupiliśmy nową mikrofalę z piekarnikiem, wywaliliśmy nasz stary piekarnik ( na który już wiele razy nawet na blogu narzekałam) i postanowiłam wypróbować program "pizza". Przepis na ciasto wzięłam z ulubionego bloga Dzikowca . Pizza wyszła idealna i spokojnie mogę ją porównać do pizzy mojej siostry - obie są najlepsze jakie do tej pory jadłam:) Ciasto wyrabia się bardzo dobrze, wyszło wspaniałe, do tego moje ulubione dodatki i sosy - pomidorowy i czosnkowy - i w żadnej pizzerii takiej pizzy nie zjecie:) Idealna, mogę to stwierdzić bez wahania:)
Ciasto (przepis zmieniłam dosłownie odrobineczkę):
0,5 kg mąki pszennej
1 jajko
0,5 szklanki ciepłej wody (nie gorącej!)
1/4 szklanki oliwy z oliwek
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki soli
50 g świeżych drożdży
1/4 szklanki ciepłego mleka
Drożdże rozpuszczamy w oliwie, dzięki czemu nie powstaną grudki. Ciasto wyrabiamy ze wszystkich podanych składników, najlepiej zacząć w misce, a gdy zrobi się twardsze - wyjąć i wyrabiać na blacie lub stolnicy. Jeżeli jest za rzadkie, to dodajemy trochę mąki. Wyrabiamy przez około 10 minut, tak aby dostało się do niego jak najwięcej pęcherzyków powietrza. Musi tworzyć gładką masę. Rozwałkować aby placek mógł pokryć dużą blachę. Ciasto układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub, jak to było w zaleceniach mojej mikrofali - wysmarowanej tłuszczem. Następnie nakładamy sos i składniki (przepis poniżej). Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, pizzę (ze wszystkimi składnikami) pieczemy przez 20-40 minut, aż się zarumieni. U mnie 20 spokojnie starczyło.
Sos pomidorowy:
Tym sosem smaruję pizzę zanim nałożę wszystkie składniki
2 łyżki pikantnego ketchupu
1 łyżka koncentratu pomidorowego
pół łyżeczki bazylii
pół łyżeczki oregano
Wszystko mieszamy ze sobą i smarujemy całe ciasto na pizzę:)
Składniki na pizzę:
Tutaj patent mojej siostry, dzięki czemu pizza jest wilgotna.
1 cebulka
30 dag pieczarek
1 papryka
1 pomidor
szynka lub salami
ser żółty
kukurydza
Cebulkę kroimy w plasterki i przysmażamy na patelni. Następnie dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Gdy się ładnie przysmażą dodajemy pokrojoną również w plasterki paprykę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, smażymy jakieś 3 minuty. Całość nakładamy na pizzę (wysmarowaną sosem), dodajemy plasterki pomidora, szynki lub salami, kukurydzy i całość pokrywamy serem żółtym.
Tak gotową pizzę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika.
W tym czasie możemy zrobić sos czosnkowy, którym polewamy upieczoną pizzę.
Sos czosnkowy:
2 łyżki majonezu
1 łyżka śmietany
3 ząbki zmiażdżonego czosnku
duża szczypta pieprzu
Wystarczy dokładnie wymieszać wszystkie składniki:) Smacznego!
Jeżeli podoba Ci się mój blog - polub jego stronę na facebooku . Dzięki temu więcej osób się o nim dowie, a Ty będziesz na bieżąco ze wszystkimi blogowymi informacjami. Będę wdzięczna również za naciśnięcie przycisku G + na górze (lub po prawej) na mojej stronie. To bardzo mi pomoże!
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2012/04/idealna-domowa-pizza-najlepsza-pizza-i.html