Wykonanie
Mini Calzone to ciekawa propozycja na przygotowanie smakowitej przystawki na przyjęcia, kinderbale, spotkania ze znajomymi lub jako przekąska podczas dnia lub po prostu jako alternatywna dla zwykłej pizzy. Mini Calzone to tradycyjne ciasto na pizze podane w formie niedużych pierożków z
pieczarkowym farszem i ulubionymi dodatkami . Świetnie smakują na ciepło jednak również na zimno trudno się nim oprzeć i z pewnością szybko poznikają z półmisków.
ciasto:25 g świeżych
drożdży1,5 szklanki ciepłej
wody550 g
mąki pszennej (3,5 szklanki)łyżka
oliwy (lub
oleju)łyżka
cukrułyżeczka
solifarsz:ok. 250 g
pieczarekduża
cebulapieprz,
sól,
oregano,
bazylia,
czosnek w proszkuok. 100 g
żółtego sera (np. gouda, edamski) lub
mozzarelliulubione dodatki: np.
szynka,
salami,
oliwki itp.
jajko + odrobina
mleka do posmarowania
tymianek,
czarnuszka do posypania (opcjonalnie)Mini Calzone - Sposób przygotowania:
Ciasto:
Drożdże rozpuszczamy w ok. 100 ml lekko ciepłej (nie gorącej, ani wrzącej!)
wody wraz z
cukrem i kopiatą łyżką
mąki, dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut.Po tym czasie do powstałego rozczynu wsypujemy przesianą
mąkę oraz
sól i
olej.Ciasto dobrze wyrabiamy, przekładamy do oprószonej
mąką miski i odkładamy z powrotem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (1,5 godziny).Ciasto będzie miało rzadką konsystencje dlatego najlepiej wyrobić je w food procesorze lub hakami do wyrabiania
ciasta drożdżowego. Staramy się nie dosypywać
mąki, ponieważ ciasto straci puszystość.
Farsz:
Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na
maśle. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę
pieczarki i dusimy do miękkości. Na końcu dodajemy
sól,
pieprz i po szczypcie
oregano,
bazylii i
czosnku w proszku.Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1-1,5 cm i za pomocą dość dużej szklanki wykrawamy krążki. Ka żdy krążek lekko rozwa łkowujemy i na środek każdego z nich wykładamy ok. łyżeczkę farszu, inne pokrojone dodatki oraz ok. pół łyżeczki
startego sera. Krążki składamy i zlepiamy jak pierogi. Odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Odstawiamy na ok. 15 minut do napuszenia.
Następnie każdego "pierożka" smarujemy rozbełtanym
jajkiem z ok. 2 łyżkami
mleka. Calzone możemy posypać
tymiankiem lub
czarnuszką (opcjonalnie).Mini Calzone pieczemy w temperaturze 250 stopni przez ok. 4-6 minut do zrumienienia.Podajemy z ulubionymi sosami, np.
czosnkowym,
chili lub z
ketchupem.