Wykonanie
Pizza "Wiejska" charakteryzuje się sporą ilością
wędliny począwszy od
szynki, poprzez
boczek, a skończywszy na
kiełbasie. Z "
mięsną ucztą" idealnie komponują się dodatki warzywne w postaci
ogórka konserwowego oraz
cebuli, które również znajdziemy na tej wiejskiej wersji domowej pizzy. Pizza "Wiejska" przypadnie do gustu szczególnie
panom, którzy w zdecydowanej większości nie wyobrażają sobie pizzy bez
mięsnych dodatków.
Ciasto:25 g świeżych
drożdży1,5 szklanki ciepłej
wody550 g
mąki pszennej (3,5 szklanki)łyżka
oliwy (lub
oleju)łyżka
cukrułyżeczka
soliok. 150g
mozzarelli (lub
żółtego sera do zapiekania)ok. 100 ml
sosu pomidorowegooregano,
bazylia,
sól,
pieprz, ząbek
czosnku (opcjonalnie)
ponadto:po ok. 100 g:
szynki,
boczku,
kiełbasyok. 2-3
ogórki kiszonecebulaNajlepsza Domowa Pizza - Sposób przygotowania:
Drożdże rozpuszczamy w ok. 100 ml lekko ciepłej
wody (nie wrzącej, ani nie bardzo gorącej, ponieważ zabijemy
drożdże!). Następnie dodajemy
cukier i kopiatą łyżkę
mąki - dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Po tym czasie rozczyn powinien się lekko "spienić". Jeżeli tak się nie dzieje to możliwe, że
drożdże są nieświeże i niestety musimy użyć innych.Następnie do powstałego rozczynu wsypujemy przesianą
mąkę, resztę
wody oraz
sól i
olej.Ciasto dobrze wyrabiamy, a następnie przekładamy do oprószonej
mąką miski. Wierzch ciasta smarujemy
olejem lub przykrywamy ściereczką i odkładamy znów w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1,5 godziny).Ciasto będzie miało rzadką konsystencje dlatego najlepiej wyrobić je w food procesorze lub hakami do wyrabiania
ciasta drożdżowego. Starajmy się nie dosypywać
mąki, ponieważ ciasto utraci puszystość.Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części i formujemy (za pomocą wałka lub ręcznie)
spody na pizze pozostawiając szersze brzegi.Na ciasto wykładamy
sos pomidorowy, posypujemy szczyptą
oregano,
bazylii,
pieprzu i
soli. Możemy również posypać drobno pokrojonym
czosnkiem.Następnie wykładamy pokrojoną
szynkę,
boczek,
kiełbasę, plasterki
ogórka konserwowego oraz
cebulę pociętą w piórka. Wszystko posypujemy startym
żółtym serem lub
mozzarellą (jeżeli chcemy, aby składniki były lepiej widoczne na pizzy możemy najpierw wyłożyć
ser, a dopiero na niego składniki).Pizze pieczemy ok. 7-9 minut w temperaturze 250 stopni do lekkiego zrumienienia ciasta.Gotową pizzę podajemy z
ketchupem i ulubionymi sosami, np.
czosnkowym.