Wykonanie
Nie ma osoby, która nie zna tego włoskiego dania.Pizza, rozpowszechniona praktycznie na całym świecie, jest również niezwykle popularna w Polsce i wzbogaca menu niejednego domu. Ponadto domowa pizza jest prosta w wykonaniu i m.in. dlatego tak często decydujemy się na zrobienie jej samodzielnie.
Ciasto:25 g świeżych
drożdży1,5 szklanki ciepłej
wody550 g
mąki pszennej (3,5 szklanki)łyżka
olejułyżka
cukrułyżeczka
soliok. 150g
mozzarelli (lub
żółtego sera do zapiekania)
ok. 100 ml
sosu pomidorowegooregano,
bazylia,
sól,
pieprz, ząbek
czosnku (opcjonalnie)ponadto:dowolne składniki na pizze (np.
pieczarki,
szynka,
boczek,
salami,
oliwki itp.)
Drożdże rozpuszczamy w ok. 100 ml lekko ciepłej
wody (nie wrzącej, ani nie bardzo gorącej, ponieważ zabijemy
drożdże!). Następnie dodajemy
cukier i kopiatą łyżkę
mąki - dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Po tym czasie rozczyn powinien się lekko "spienić". Jeżeli tak się nie dzieje to możliwe, że
drożdże są nieświeże i niestety musimy użyć innych.Następnie do powstałego rozczynu wsypujemy przesianą
mąkę, resztę
wody oraz
sól i
olej.Ciasto dobrze wyrabiamy, a następnie przekładamy do oprószonej
mąką miski. Wierzch ciasta smarujemy
olejem lub przykrywamy ściereczką i odkładamy znów w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1,5 godziny).Ciasto będzie miało rzadką konsystencje dlatego najlepiej wyrobić je w food procesorze lub hakami do wyrabiania
ciasta drożdżowego. Staramy się nie dosypywać
mąki, ponieważ ciasto straci puszystość.Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części i formujemy (za pomocą wałka lub ręcznie)
spody na pizze pozostawiając szersze brzegi.Na ciasto wykładamy
sos pomidorowy, posypujemy szczyptą
oregano,
bazylii,
pieprzu i
soli. Możemy również posypać drobno pokrojonym
czosnkiem. Następnie wykładamy ulubione składniki i posypujemy startym
żółtym serem lub
mozzarellą (jeżeli chcemy, aby składniki były lepiej widoczne na pizzy możemy najpierw wyłożyć
ser, a dopiero na niego składniki).Pizze pieczemy ok. 7-9 minut w temperaturze 250 stopni do lekkiego zrumienienia ciasta.Pizzę warto piec na niższej wysokości piekarnika, wtedy ciasto doskonale się wypiecze tworząc chrupiącą skorupkę, a składniki idealnie przyrumienią.Gotową pizzę podajemy z
ketchupem i ulubionymi sosami, np.
czosnkowym.