Wykonanie
Klasyczna, domowa pizza z dużą ilością
sera i
salami - jedyne co ją wyróżnia to przepyszne w smaku, puszyste brzegi, których wnętrze stanowi ciągnący
ser. Pizza idealna dla wielbicieli dużych porcji
sera i miłośników pulchnego, puszystego ciasta.
Ciasto:25 g świeżych
drożdży1,5 szklanki ciepłej
wody550 g
mąki pszennej (3,5 szklanki)łyżka
olejułyżka
cukrułyżeczka
soliok. 200 g
mozzarelli (lub
żółtego sera do zapiekania)ok. 100 ml
sosu pomidorowegooregano,
bazylia,
sól,
pieprz, ząbek
czosnku (opcjonalnie)ponadto:ok. 100 g
salami (lub inne dowolne składniki na pizze)
Drożdże rozpuszczamy w ok. 100 ml lekko ciepłej
wody (nie wrzącej, ani nie bardzo gorącej, ponieważ zabijemy
drożdże!). Następnie dodajemy
cukier i kopiatą łyżkę
mąki - dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Po tym czasie rozczyn powinien się lekko "spienić". Jeżeli tak się nie dzieje to możliwe, że
drożdże są nieświeże i niestety musimy użyć innych.Następnie do powstałego rozczynu wsypujemy przesianą
mąkę, resztę
wody oraz
sól i
olej.Ciasto dobrze wyrabiamy, a następnie przekładamy do oprószonej
mąką miski. Wierzch ciasta smarujemy
olejem lub przykrywamy ściereczką i odkładamy znów w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1,5 godziny).Ciasto będzie miało rzadką konsystencje dlatego najlepiej wyrobić je w food procesorze lub hakami do wyrabiania
ciasta drożdżowego. Staramy się nie dosypywać
mąki, ponieważ ciasto straci puszystość.Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części i formujemy (za pomocą wałka lub ręcznie) okrągłe
spody na pizze.
Ser żółty lub
mozzarelle kroimy w ok. 0,5-1 cm paski i układamy na około
spodów pizzy ok. 1 cm od brzegów. Następnie zawijamy brzegi ciasta do środka tak aby
ser znalazł się w środku rantów. Dokładnie zlepiamy ciasto aby
ser nie wyciekł podczas pieczenia.Na środek pizzy wykładamy
sos pomidorowy, posypujemy szczyptą
oregano,
bazylii,
pieprzu i
soli. Możemy również posypać drobno pokrojonym
czosnkiem. Następnie posypujemy tartą
mozzarellą, startym
żółtym serem i wykładamy plasterki
salami (lub inne ulubione składniki).Pizze pieczemy ok. 7-9 minut w temperaturze 250 stopni do lekkiego zrumienienia ciasta.Pizzę warto piec na niższej wysokości piekarnika, wtedy ciasto doskonale się wypiecze tworząc chrupiącą skorupkę, a składniki idealnie się przyrumienią.Gotową pizzę podajemy z
ketchupem i ulubionymi sosami, np.
czosnkowym.