Wykonanie
Ciasto na pizzę robię z tego przepisu już od kilku lat. Kiedyś go gdzieś znalazłam, a teraz właściwie robię wszystko na oko. Dzisiaj specjalnie z myślą o Was zapisałam sobie ile czego dodałam. Ciasto wychodzi bardzo fajne i dosyć szybko się je robi. Do pizzy można dodać dowolne składniki. Ja uwielbiam pizzę z
boczkiem,
cebulką i świeżą
rukolą. Do tej dzisiejszej dodałam również
czarne oliwki. Oczywiście obowiązkowo
sos pomidorowy i duuuużo
żółtego sera. Z podanych proporcji wyszły mi dwie pizze (ja piekłam w prostokątnej formie 31x21 cm).Składniki:ok. 20 g świeżych
drożdżyok. 3 szklanki
mąki pszennejok. 1 szklanki ciepłej
wody1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
cukru1 łyżka oliwy/oleju + trochę do wysmarowania bachyDo ciepłej
wody dodajemy
cukier i
drożdże - mieszamy razem i odstawiamy na 5 minut. 2 szklanki
mąki wsypujemy do miski. W środku robimy dołek i wlewamy 3/4
wody z
drożdżami i 1 łyżkę
oliwy. Ciasto szybko zagniatamy dodając stopniowo resztę
wody i
mąki. Gotowe ciasto wkładamy do miski wysmarowanej
oliwą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.W międzyczasie możemy przygotować dodatki do pizzy, oraz zrobić
sos pomidorowy.
Sos pomidorowy:ok. 5 łyżeczek
koncentratu pomidorowegook. 120 ml letniej
wodybazylia,
oreganook. 2 łyżeczki
cukrupieprz,
sól1 ząbek
czosnkuKoncentrat pomidorowy mieszamy z
wodą. Dodajemy przepuszczony przez praskę
czosnek,
pieprz,
sól,
cukier, oraz
zioła. Tutaj niestety nie podam dokładnie czego ile trzeba dodać bo przyprawiam sos do smaku.Połowę ciasta rozwałkowujemy na blacie wysypanym
mąką. Ciasto przekładamy na blachę. Wylewamy trochę
sosu pomidorowego, następnie układamy dodatki i posypujemy startym
żółtym serem. Pieczemy w maksymalnej temperaturze piekarnika przez 10-15 minut.Smacznego!