ßßß
Ciasto na pizzę robię z tego przepisu już od kilku lat. Kiedyś go gdzieś znalazłam, a teraz właściwie robię wszystko na oko. Dzisiaj specjalnie z myślą o Was zapisałam sobie ile czego dodałam. Ciasto wychodzi bardzo fajne i dosyć szybko się je robi. Do pizzy można dodać dowolne składniki. Ja uwielbiam pizzę z boczkiem, cebulką i świeżą rukolą. Do tej dzisiejszej dodałam również czarne oliwki. Oczywiście obowiązkowo sos pomidorowy i duuuużo żółtego sera. Z podanych proporcji wyszły mi dwie pizze (ja piekłam w prostokątnej formie 31x21 cm).Składniki:ok. 20 g świeżych drożdżyok. 3 szklanki mąki pszennejok. 1 szklanki ciepłej wody1 łyżeczka soli1 łyżeczka cukru1 łyżka oliwy/oleju + trochę do wysmarowania bachyDo ciepłej wody dodajemy cukier i drożdże - mieszamy razem i odstawiamy na 5 minut. 2 szklanki mąki wsypujemy do miski. W środku robimy dołek i wlewamy 3/4 wody z drożdżami i 1 łyżkę oliwy. Ciasto szybko zagniatamy dodając stopniowo resztę wody i mąki. Gotowe ciasto wkładamy do miski wysmarowanej oliwą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.W międzyczasie możemy przygotować dodatki do pizzy, oraz zrobić sos pomidorowy.Sos pomidorowy:ok. 5 łyżeczek koncentratu pomidorowegook. 120 ml letniej wodybazylia, oreganook. 2 łyżeczki cukrupieprz, sól1 ząbek czosnku
Koncentrat pomidorowy mieszamy z wodą. Dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek, pieprz, sól, cukier, oraz zioła. Tutaj niestety nie podam dokładnie czego ile trzeba dodać bo przyprawiam sos do smaku.Połowę ciasta rozwałkowujemy na blacie wysypanym mąką. Ciasto przekładamy na blachę. Wylewamy trochę sosu pomidorowego, następnie układamy dodatki i posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy w maksymalnej temperaturze piekarnika przez 10-15 minut.Smacznego!