Wykonanie

Pizza z
Brokułami to wegetariańska wersja popularnego fast food'u. Pizza z
brokułami w połączeniu z
pieczarkami oraz
serkiem brie tworzy idealne połączenie smaków, które z pewnością warto włączyć do swojego menu.Pizza z tymi dodatkami ma charakterystyczny smak i klasycznej potrawie nadaje zupełnie innego, nowego wyrazu, które warto włączyć w domowe menu. Idealny pomysł na odmianę tradycyjnej pizzy i troszkę zdrowszą wersje tego włoskiego dania.

Ciasto:25 g świeżych
drożdży1,5 szklanki ciepłej
wody550 g
mąki pszennej (3,5 szklanki)łyżka
olejułyżka
cukrułyżeczka
soliok. 100 g
mozzarelli (lub
żółtego sera do zapiekania)ok. 150 g
serka brie (naturalny)średni bukiecik
brokułówgarść
pieczarekok. 100 ml
sosu pomidorowegooregano,
sól,
pieprz,
czosnek w proszku
Drożdże rozpuszczamy w ok. 100 ml lekko ciepłej
wody (nie wrzącej, ani nie bardzo gorącej, ponieważ zabijemy
drożdże!). Następnie dodajemy
cukier i kopiatą łyżkę
mąki - dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Po tym czasie rozczyn powinien się lekko "spienić". Jeżeli tak się nie dzieje to możliwe, że
drożdże są nieświeże i niestety musimy użyć innych.Następnie do powstałego rozczynu wsypujemy przesianą
mąkę, resztę
wody oraz
sól i
olej.Ciasto dobrze wyrabiamy, a następnie przekładamy do oprószonej
mąką miski. Wierzch ciasta smarujemy
olejem lub przykrywamy ściereczką i odkładamy znów w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1,5 godziny).Ciasto będzie miało rzadką konsystencje dlatego najlepiej wyrobić je w food procesorze lub hakami do wyrabiania
ciasta drożdżowego. Starajmy się nie dosypywać
mąki, ponieważ ciasto straci puszystość.
Brokuły dzielimy na różyczki i wrzucamy do wrzącej
wody z dodatkiem
ziół np.
bazylii,
ziół prowansalskich oraz szczypty
soli oraz
pieprzu. Gotujemy ok. 5 minut (
brokuły powinny być al dente - nie twarde, ale również nie rozgotowane).
Brokuły odcedzamy zalewamy zimną
wodą i odstawiamy do przestudzenia.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części i formujemy (za pomocą wałka lub ręcznie)
spody na pizze pozostawiając szersze brzegi.Na ciasto wykładamy
sos pomidorowy, posypujemy szczyptą
oregano,
czosnku,
pieprzu i
soli.Następnie posypujemy startą
mozzarellą, wykładamy pokrojony
serek brie posiekane w plasterki
pieczarki oraz różyczki
brokułów.Pizze pieczemy ok. 7-9 minut w temperaturze 250 stopni do lekkiego zrumienienia ciasta.Gotową pizzę podajemy z
ketchupem i ulubionymi sosami, np.
czosnkowym.










